‘Er zijn meer wegen die naar Rome leiden’, flitst door m’n hoofd. Onhandig om daadwerkelijk te zeggen, nu mijn digitale partner raast en tiert over zijn gemis aan non-verbale communicatie. Met zwaaiende armen vertelt hij over zijn slechte ervaringen met de digitale vergadering en de brandjes die hij de afgelopen maanden heeft moeten blussen. Elkaar begrijpen, zo, via een scherm, op afstand; hij vindt het vrijwel onmogelijk. Maar is dit ook zo?

Het grootste gedeelte van mijn loopbaan bracht ik in het buitenland door. Werkend in projectteams zo divers als een lappendeken. Alle communicatie ging in ‘t Engels. Met mijn mbo-niveautje kwam ik al snel in de problemen. Niemand begreep mijn e-mails. Of ik snapte hun berichten niet. In conference calls was de snelheid van het gesprek te hoog. Of was ik te traag. Ik liep continu achter de feiten aan. Gelukkig was er budget om te reizen. Dat zette ik gretig in om kreukels op locatie glad te strijken. Tot in 2008 de kredietcrisis begon en ik het vliegtuig niet meer in mocht.

De huidige situatie rond projecten is vergelijkbaar. Nu is het niet mijn baas maar Mark Rutte die ons allen van kantoor houdt. Het lijmen van scheurtjes op locatie zit er nu ook niet in. Destijds is het mij gelukt om projecten succesvol aan te sturen. Dat kan jij nu ook. Enkele wijze lessen van toen:

Checken, checken, checken

Spreek je niet in je moerstaal, dan kun je langs elkaar heen praten. Dat begrijpen we direct. In het Nederlands lijkt dit minder evident, maar vergis je niet. In ons land worden honderden dialecten gesproken. Woorden en zinnen die voor jou gesneden koek zijn kunnen voor anderen iets totaal anders betekenen. Als je dit alleen al beseft, ben je flink op weg. Controleer nog wel of datgene wat je probeert over te brengen ook daadwerkelijk zo is ontvangen. Blijven checken dus.

Pas je aan

Het is een feit dat projecten door de corona-ellende anders aangepakt worden. Velen van ons werken al maanden vanuit huis. Het is nog maar de vraag of en wanneer dit weer verandert. De beste strategie is daarom om adaptief te zijn. Klieder met je team op een digitaal whiteboard. Speel een potje Pictionary online in de digitale VrijMiBo. Zie de nieuwe realiteit als een kans om in dit digitale tijdperk samen te werken. Ik snap heus wel dat het lastig is om iets los te laten dat al jaren goed functioneert. Maar besef wel dat gewenning niet per definitie betekent dat er geen andere werkbare opties zijn. Darwin zei het jaren geleden al: ‘Het is niet de meest intelligente soort die overleeft, maar diegene die zich het beste aanpast aan verandering’.

Sonja van Uden
Auteur van The People Factor
The Next Leap in Project Management

 

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]