[vc_row][vc_column][vc_column_text]

IPMA-NL interviewt projectprofessionals

Elke maand stellen we bij IPMA-NL een aantal prangende (en minder prangende) vragen aan een projectprofessional. Iemand met een bijzondere functie of uitdaging, iemand met een uitgesproken visie op het vak, iemand met veel, of juist nog helemaal niet veel, ervaring. Elke maand dezelfde vragen, maar een andere professional. Het thema van de nieuwsbrief van IPMA-NL waarin dit interview verschijnt, is Samenwerkingsvormen.


Deze keer: Celina Kroon, Corporate Strategy Advisor bij Alliander.

Celina Kroon


Welk muzieknummer beschrijft jou het beste en waarom?

“Ik moet denken aan het nummer van Muse, ‘Unsustainable’. Het is eigenlijk een nummer dat klassiek begint, opera-achtig, en dan word je verrast door rock en dubstep. Het is een heel divers nummer en het heeft een boodschap. Het gaat over dat het niet allemaal grenzeloos is. Je moet rekening houden met elkaar. Ik vind dat wel bij mezelf passen. Ik werk bij Alliander en we zitten nu midden in de energietransitie; er wordt een nieuw, volledig duurzaam energiesysteem gevormd. Ik ben echt gedreven om impact te maken en om het juiste te doen.”

Celina Kroon vertelt dat ze een dochter van twee en een zoon van vijf heeft. “Zij zijn voor mij echt een inspiratie. Vanwege de manier waarop ze kijken, zo onbevangen, open, waardevrij en alles als nieuw beschouwend. Maar ook om voor hun generatie de goede dingen te doen en daar betekenisvol in te zijn.”

Wat zijn jouw ambities/uitdagingen voor de komende 5 jaar?

“Mijn ambities gaan wel verder dan de komende 5 jaar. De kerntaak van Alliander is zorgen dat we betaalbare en betrouwbare energievoorziening hebben. Deze energietransitie moeten we met elkaar realiseren. Vanuit mijn rol ben ik daarmee bezig. Ik kijk hoe we die kerntaak zo goed mogelijk kunnen vervullen. Dat vraagt om innovatie, want als we op dezelfde manier blijven doorgaan als nu, redden we het straks niet. We moeten met elkaar innoveren, nieuwe waarde creëren.”

Hoe denk je dat je beste vrienden je zouden beschrijven als ze maar 3 woorden mochten gebruiken?

Zorgzaam en gedreven. Misschien hebben ze wel genoeg aan twee woorden.”

En hoe zit dat met de mensen die met jou werken?

“Ik werk met veel mensen samen. Ze zullen niet zeggen zorgzaam, maar wel betrokken. Ik heb een heel persoonlijke manier van werken met de mensen met wie ik samenwerk. Gericht op impact, focus en resultaat, maar tegelijk met oog voor de persoonlijke kant. Ik probeer ook altijd te onderzoeken wat hetgeen is dat de ander drijft, waar die zichzelf in wil ontwikkelen en goed in is. Om te zorgen dat je een context voor iemand creëert waarin hij of zij excelleert, maar ook kan groeien.”

Welke grote ontwikkelingen verwacht jij de komende jaren te zien in het vakgebied projectmanagement? 

“Ik denk dat het vooral een integratie zal worden met andere disciplines. Als ik kijk naar de complexiteit van de vraagstukken waar wij aan werken, dan is de enige manier waarop je die het hoofd kunt bieden door kennis en kunde te bundelen, niet alleen in je eigen organisatie, maar cross-sectoraal. Je hebt elkaars expertise nodig om oplossingen te definiëren die schaalbaar en haalbaar zijn.”

“Ik geloof daarnaast dat de klassieke projectmanager een beetje aan het verdwijnen is, maar dat er wel altijd behoefte zal zijn aan iemand die koers zet, die richting geeft. Die daar ook vanuit een leidende positie het voortouw in neemt. Ik denk meer dat zo’n rol zal verschuiven naar dat je samen, gelijkwaardig met de mensen om je heen vooruitgang boekt.”

Wat weet je nu over het vakgebied of over jouw functie dat je had willen weten toen je net begon?

“Toen ik net begon, wist ik nog niet goed welk type trajecten bij mij past. Toen vond ik dat ik ze allemaal zou moeten kunnen. Ik heb gemerkt dat er heel veel typen projecten, programma’s, verandertrajecten zijn en dat die allemaal weer een ander menstype vragen. Ikzelf pas veel beter in complexe stakeholderomgevingen, ik ben veel meer iemand die bij de aanvang van een traject een rol heeft, als er nog geen visie is of als er nog een partnership gevormd moet worden. 

Het zijn natuurlijk wel waardevolle ervaringen geweest, dus misschien had ik dat eigenlijk wel niet willen weten.”

Wat zou je de nieuwe generatie projectprofessionals willen meegeven?

“Ontdek waar je kracht zit en zorg dat je daarin terechtkomt. Ontdek voor jezelf welk type projecten bij je past. Dat begint met een stukje reflectie op je persoonlijkheid, ervaringen opdoen en voelen.”

Kroon adviseert om eens terug te kijken op het afgelopen jaar en te reflecteren op wanneer je nu echt helemaal in je element was. “Dat voel je wel aan jezelf en je voelt het aan je omgeving.”

Waar let jij op als je een projectprofessional aanneemt? 

“Ik werk het liefst met mensen samen die een bepaalde twinkeling in hun ogen hebben als je met ze spreekt. Dat je voelt dat ze drive hebben, betrokken zijn. Dat ze ervoor willen gaan en dat ze willen leren.

In mijn werk heb ik een hele diverse groep met wie ik samenwerk. Dat kunnen techneuten zijn, juridisch experts, mensen die een politiek netwerk hebben, met verstand van engagement van bewoners… Ik probeer vooral een team te creëren dat complementair is aan elkaar.”


Celina Kroon is bij Alliander bezig met het ontwikkelen van het Buurt Energie Systeem, een duurzame warmteoplossing op buurtniveau. Ze vertelde ons meer over dit project en over hoe samenwerking in zo’n complex project in zijn werk gaat.


Een project vol uitdagingen

Het Buurt Energie Systeem is een professionele, collectieve warmtevoorziening, voor de buurt, door de buurt, waarin je met 400 tot 800 woningen van het aardgas af kan en waarbij de bewoners in de buurt eigenaar worden. 

Alliander Buurt Energie SysteemDe komende jaren zullen in Nederland anderhalf miljoen woningen van het gas af gaan, maar dat kent verschillende uitdagingen. Betaalbaarheid, bestaande bouw met matige tot slechte isolatie, beperkte beschikbaarheid van duurzame bronnen en een gebrek aan acceptatie en draagvlak. Kroon: “Toen zijn we vanuit Alliander gestart met een idee, waarbij we al vrij snel onderkenden dat dit dus een maatschappelijk vraagstuk is waarvoor we moeten samenwerken met andere instanties om onze inzichten te bundelen voor de ontwikkeling van het concept. De ambitie is daarbij om dit niet één keer te doen; we willen het zo ontwikkelen dat het echt schaal gaat krijgen door standaardisatie.”

Kroon en partners zijn uiteindelijk uitgekomen op een concept waarbij slechts beperkte aanpassingen in de woning nodig zijn. De buurt is eigenaar en heeft dus invloed, inzicht in de kosten en kan zelf kiezen welke modules ze kiezen. Ook eventuele verdiensten komen ten gunste van de buurt, zodat die samen bijvoorbeeld vraagstukken rondom leefbaarheid kunnen oppakken.

Samenwerken in gelijkwaardigheid

In Nijmegen hebben ze nu een letter of intent ondertekend, een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen, bewonersinitiatief Duurzaam Hengstdal, Woningcorporatie Woonwaarts en Alliander. 

“We hebben dit allemaal in coronatijd gedaan. Ik vind het echt verrassend hoe positief dat gaat. De samenwerking is alleen maar intensiever geworden en we zien elkaar meerdere keren per week, online. We zitten nu in de onderzoeks-, ontwikkel- en leerfase. We proberen echt op een andere manier de betrokkenheid te organiseren bij bewoners, zodat ze naar eigen ruimte en inzicht deel kunnen nemen. De samenwerking tussen professionals en bewoners moet zijn dat we in gelijkwaardigheid samenwerken. Dat vraagt een zachte kant, waarin je de vragen en de feedback van de ander serieus neemt, en ook best een harde kant. Dat bedoel ik in de zin van een heel helder proces, dat je niet elke keer als je een besluit neemt het vervolgens toch weer ter discussie stelt, want dan haken mensen af.”

Naast lokale zijn er ook landelijke samenwerkingsverbanden, die erop zijn gericht om de randvoorwaarden en standaarden voor een succesvol Buurt Energie Systeem te creëren. Waaronder een professionele ondersteunings-organisatie, met bijvoorbeeld een centrale administratie- en facturatiedienst.  De werklast moet namelijk niet bij de buurt komen te liggen. De buurt geeft bij aanvang aan van welke onderdelen ze eigenaarschap willen en welke ze willen uitbesteden. 

Wat zijn de uitdagingen in de samenwerking?

“Wat ik geleerd heb, is er dat vanuit je eigen organisatie soms de overtuiging bestaat dat je op een bepaald vlak of een bepaalde expertise al heel ver bent. Vanuit daar kun je soms minder openstaan voor de inbreng van een ander. Of vanuit je eigen organisatie kan er soms een soort center of the universe-gevoel ontstaan; wij staan in het midden en de rest staat eromheen. In zo’n cocreatie-project, in zo’n samenwerking moet je dat bepalende echt volledig loslaten en jezelf zien als een hele kleine schakel in het geheel. Het vraagt een stukje bescheidenheid en reflectie. Alleen als wij samen, alle partijen in dat geheel, een werkbaar, herhaalbaar systeem vinden dat voor ons allemaal werkt, boeken we vooruitgang. Die bescheidenheid en de mindset voor open innovatie, dat is denk ik een belangrijke succesfactor.

Hoe zet je een goede samenwerkingsvorm op voor zo’n project?

“Toen we startten, zijn we begonnen met het scherp maken van wat is nu voor jouw organisatie van strategisch belang en wat verwacht je uit dit partnership te halen, wat verwacht je dat het jou brengt? Dat hebben we per organisatie heel expliciet gemaakt, een hele scherpe definitie van succes dus. Je werkt met elkaar samen en je helpt elkaar elkaars doelen te realiseren. Ik denk dat dat een hele belangrijke stap is geweest, om echt met elkaar die uitgangspunten te definiëren als een soort common ground voor dit project.”

Wat is het mooie aan het werken aan zulk soort projecten?

“Onderdeel zijn van een bepaald geheel, dat is misschien die bescheidenheid die ik eerder noemde, maar het is ook een geweldig iets, om onderdeel te zijn van een groter goed, van iets impactvols dat je in je eentje nooit had kunnen realiseren. Juist door samen te werken met zo’n grote groep mensen kun je dat wel en kun je die impact maken. Sta je samen een stuk sterker. Ik denk dat dat iets unieks is, iets gaafs is voor professionals om onderdeel van uit te maken.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]


Berichten van deze nieuwsbrief

[/vc_column_text][vc_posts_grid ajax_post=”” ajax_paged=”” loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:581″][/vc_column][/vc_row]

3 Reacties
  1. L. Strik 4 jaar geleden

    Mooi stuk en de gedrevenheid spat er vanaf. Het inspireert om te lezen hoe we op deze manier kunnen innoveren voor een mooie schone toekomst.

  2. Fred Mathot 4 jaar geleden

    Mooie weergave van wie jij bent en wat je drijft.
    En met de belangrijke zaken bezig.
    Trots ???

  3. Franke 4 jaar geleden

    Mooi stuk Celina! En prachtig nummer waarmee je jezelf vergelijkt! ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]