[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text]Inclusief projectmanagement lijkt de nieuwe norm! We werken steeds vaker in multidisiplinaire, scrum teams samen om concrete resultaten te bereiken. Het beste uit mensen naar boven willen halen als leider is niet meer soft, want als je de productie of klanten, patienten, leerlingen e.d. steeds voor laat gaan, wordt je proces steeds trager. Dat is niets nieuws, maar hoe doe je dat?  


Door te zorgen dat je de balans houdt tussen de externe behoefte van klanten, product ontwikkeling, en stil staat bij jullie eigen functioneren! Zeker in deze corona tijd, zijn er vooral efficiënte online bullet-point meetings. Wanneer hebben jullie voor het laatst een echt gesprek gevoerd over betrokkenheid en purpose?

Deep Democracy is een overstijgende methode om teams in organisaties en hun teamleiders te helpen in hun professionele ontwikkeling. Explain, not Demand” vraagt om inclusieve besluitvorming.  

Dagelijkse (online) startup sessies geven structuur om bij elkaar te komen. Toch blijkt het in de praktijk ongrijpbaar moeilijk om echt inclusief samen te werken. Hoe komt dat toch? Omdat er onder de waterlijn van alles speelt over hoe we ons tot elkaar verhouden, verteld Inge Smak. “Wie heeft het hier voor het zeggen?” “Waarom luisteren we wel naar Henk maar niet naar Ali?” 

Deep Democracy geeft een taal aan wat er allemaal onder die waterlijn speelt en geeft handvatten om te werken met die spanning. Mensen willen vaak weg van de spanning, maar spanningen openen de deur naar onze gezamenlijke wijsheid. Als je inclusief projectmanagement wilt voeren, heb je te leren naar die spanning toe te bewegen; Sit in the fire without being pulled”. Hierdoor ontstaan duurzame afspraken, meer werkplezier en innovatieve producten/ diensten als gevolg Maar hoe doe je dat?  

Stel je voor je werkt in een een team die een nieuwe, milieu vriendelijke auto op de markt wilt brengen. Voor elk onderdeel is een apart subteam opgericht. De een verzorgt een revolutonair schone motor, de anderen het chassis, de derde het interieur etc. Elk team heeft zo zijn eigen samenwerking, zijn eigen gedragscodes, maar de onderdelen moeten ook op elkaar passen. Het team lijkt een dreamteam: “Wij zijn een resultaatgericht team, wij gaan die schone motor ontwikkelen, we zijn positief, betrekken elk teamlid en willen vooruit”. Toch komt er maar weinig van de grond.  

Het blijkt dat dit team wel naar alle leden luistert, maar niet naar alle inbreng. Alleen de optimistische kansen worden gehoord. Als een van de teamleden, Antonio, bedreigingen in kaart wilt brengen, is er geen ruimte. Het lukt ze onvoldoende om alle verschillende standpunten naast elkaar te laten zijn én een gedragen besluit te nemen. Daardoor komen ze terug op gemaakte afspraken, doen lacherig over beslissingen en roddelen achter elkaars rug om.  De frustratie neemt toe.  

Hoe je als team omgaat met het tegengeluid, bepaald hoe succesvol je bent. De teamleden waren in hun enthousiasme geneigd om negatieve eigenschappen op anderen te projecteren. Wij werken aan een duurzame auto, andere fabrikanten worden het zwarte schaap” van de autoindustrie. Door andersdenkende te zondebokken creerde ze, onbedoelt, een cultuur waarin die mening of zienswijze er niet meer mag zijn.  

Het team uit ons voorbeeld had te leren ook te luisteren naar de bedreigingen voor zo’n milieuvriendelijke auto. Ze kwamen erachter dat het wegduwen van die waarschuwende mening van Antonio juist groei en ontwikkeling blokkeerde, in tegenstelling tot wat ze dachten.   

We zijn geneigd om meningen en iden aan mensen toe te kennen. “Wij zijn goed voor het milieu en jij denkt alleen maar aan haalbaarheid”. Maar hoe vaak is er al niet iemand uit een team weg gegaan, waarna we hoopte dat het beter zou gaan. Tot ieders verbazing blijft het probleem gewoon bestaan. Als je echt inculsief wilt samenwerken moet je patronen doorbreken, door het echte moedige gesprek te voeren, ook als dat spannend is.  

Kom los van het wij-zij denken, doorzie welke waarheden jullie geclaimd hebben. Inclusief samenwerken gaat over de vaardigheid ontwikkelen om jezelf in anderen te herkennen en te stoppen met wijzen. Ga samen zoeken naar antwoorden. En ja dat kost tijd en lef om die tijd te maken!  

Durf jij het aan?[/vc_column_text][vc_column_text]

Een bijdrage van

Inge Smak-Hemmes is geaccrediteerd Deep Democracy instructor & teamcoach. Ze begeleid leiders in het zichtbaar en werkbaar maken van de verschillen in hun team. Conflicten die zich aandienen zijn niet lastig of vertragend, maar de deur naar groei. Benut de wijsheid van alle teamleden, creëer steeds ruimte voor nieuw geluid. Ga naar www.ingesmak.com voor meer over Inge.[/vc_column_text][kleo_social_share][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”13837″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/de-waarde-van-lid-zijn/”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”13833″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/lid-worden/”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_posts_grid ajax_post=”” ajax_paged=”” loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:605″][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]