[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text]Terugblik Bijeenkomsten 

Het nieuwsbrief-thema van deze maand is innovatie. Als we nu eens met die bril terugblikken op de bijeenkomsten van de laatste maand? Wat zien we dan? 


Veranderen van Gedrag

Eind mei hadden we een mooie bijeenkomst van Maaike Nooitgedacht en Marjoke Veerman over hoe je 2 keer ja krijgt op je veranderplannen. Langs het gedachtegoed van Verandereren 3.0 nam het MM-team ons mee in een smakelijk stuk kennisoverdracht en dialoog over hoe we veranderen kunnen innoveren. Zij lieten ons zien wat de verschillen zijn tussen de 1.0, 2.0. en 3.0 aanpak. Waar de 1.0. en 2.0 aanpak zich richt op  “ze doen wat de leiding zegt”, respectievelijk “als ze het begrijpen, gaan ze het doen”, pakt de 3.0 aanpak het paradigma op van een holistische aanpak waarin systemisch “het gehele werkelijkheidsconstruct” aangepakt moet worden.  Oftewel: wil je gedrag aanpassen, dan moet je het geheel aanpakken. Daarvoor deelden Maaike en Marjoke 7 principes waarmee we in break-outs aan de slag gingen. Het innovatieve van deze aanpak is dat met het 1.0., 2.0. en 3.0 drieluik er een eenvoudig maar stevig onderbouwd model ontstaat waar je als projectprofessional mee uit de voeten kan in de afstemming met je team, opdrachtgevers en andere betrokkenen in jouw verandertraject.

De bijeenkomst werd erg goed gewaardeerd door ons als deelnemers. Heb je deze bijeenkomst gemist? Volg dan onze nieuwsbrieven, want in oktober 2021 zien we hun terug in “Hoe krijg je de organisatie mee in de agile verandering”. Ontvang je de nieuwsbrief nog niet? Meld je dan aan.

Mensgericht Veranderen

Begin juni hadden we weer een mooie dialoog in de bijeenkomst van Anton Vlaanderen over Mensgericht Veranderen. Daar keken we naar toepassingen van deze aanpak. Tegen de achtergrond van een paar cases zagen we dat Mensgericht Veranderen een keuze is. Anton liet ons aan de hand van de kleuren van de Caluwé zien dat je elke aanpak verder kan inkleuren met de principes van Mensgericht Veranderen. Je kan dit zien als een innovatie van dit kleurenmodel van de Caluwé of de veranderstrategie (zie als lid onze kennisbank op het dashboard van IPMA Connect).

Dat dit inzicht ons wat gebracht heeft blijkt uit de waardering van de deelnemers: “inspiratie en een heldere samenvatting van mensgericht werken” en “ik ga zeker proberen deze positieve aanpak toe te passen binnen mijn organisatie”. Dat het smaakt naar meer blijkt uit: “Ik zou het verband tussen mensgerichte benadering en het versterken van intrinsieke motivatie wel verkend willen zien!”.

Persoonlijke Verhalen

Later in juni deelde Sandra de Haan-Morlog haar aanpak in het vanuit het hart uitdragen van de verandering met de kunst van het verhalen vertellen. In een lunchwebinar en een navolgende workshop nam zij ons mee in een pragmatische aanpak van hoe te zorgen en te borgen dat de verandering ook doorverteld kan worden door de ontvangers van verandering. Ze liet ons kennismaken met een deel van haar instrumentarium om dat ook concreet en doelgericht toe te passen. Chapeau voor dit initiatief om de draad van storytelling, storylistening naar de vloer te brengen van ons als projectprofessionals. Een voorbeeld van hoe innovatie van het proces kan uitpakken.

Wat het ons gebracht heeft is het best te verwoorden door de deelnemers:

  • “Ik wilde op een inspirerende manier leren vertellen zonder langdradig en saai te zijn. En dat heb ik zeker!”
  • “Hartelijk dank! Concrete waardevolle handvaten om mee te experimenteren.”
  • “De workshop heeft me nieuwe inzichten en tips opgeleverd.

Heb je de bijeenkomst gemist? We zien Sandra in oktober 2021 terug met “Spot on stories: verhalen voor persoonlijke verbinding aan de verandering!”

Prachtig was ook de facilitering door Sara Huang, die ons liet ervaren wat een ambiance kan doen. We hopen haar terug te zien om daar meer van te ervaren. Bovendien denken we dat ze ons ook meer kan vertellen van Deep Democracy. Volg onze nieuuwsbrieven of meld je aan als je ze nog niet ontvangt.

En wat vind jij? 

Wat vond jij als deelnemer van de innovatie van onze professie met deze bijeenkomsten? Deel het in een comment van dit bericht.

Draag ook bij!

Ben je een spreker of weet je iemand die kan en wil spreken? Neem dan contact op! [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”17446″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://connect.ipma.nl/enrol/index.php?id=25#section-21″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”13837″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/de-waarde-van-lid-zijn/”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][kleo_social_share][vc_posts_grid loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:611″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Een bijdrage van

Bert van der Hooft is al veranderkundige en expert in het ontwikkelen van communities betrokken bij vele van onze bijeenkomsten. Hij maakte deze terugblik met input van de deelnemers en zijn eigen beeld. Wil je zelf een bijeenkomst organiseren of terugblikken? Neem dan vooral contact op[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]