[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text]

“Online meeten: “kost energie”
Online echt ‘connecten’: “geen optie”

 

Bijeenkomst Deep Listening

Deze overtuigingen hoor ik nog steeds vaak. Minder vaak dan zo’n twee jaar terug, maar nog steeds vaak. Zeker nu we na de zomer weer hebben geproefd aan ‘live’ bijeenkomen op kantoor en vervolgens weer met een diepe zucht terug zijn gegaan naar online.


Inmiddels hebben vele vergadertijgers al manieren gevonden om met meer energie de online werk- en vergaderdag door te komen. Effectiever agendabeheer in de vorm van uren blokken om te ontsnappen aan een ware meeting-marathon. En meer transitietijd genereren tussen meetings. Live hebben we het dan over gemiddeld 10 minuten wandeltijd van de ene naar de andere meeting. Online kan diezelfde transitietijd, als je niet uitkijkt, zomaar bestaan uit 3 seconden en simpelweg twee keer klikken.

“We willen af van: gedoe in de samenwerking, gebrek aan afstemming, gemis aan gemeenschappelijke focus, gespannen sfeer.“ Als teamcoach vormt dit, in allerlei variaties, het startpunt van een intake en traject. En ik kom dan vaak tot de ontdekking dat dit issue nog niet op tafel is gelegd. De afgelopen twee jaar betreft dit dus de virtuele tafel.

Hoe kan ik online (team)gesprekken faciliteren waarin teamleden op tafel leggen wat er echt toe doet, waar de kwaliteit van het gesprek echt verschil maakt voor het maken van impact?

Destilleer ‘online’, dan bezigt deze vraag mij al zo’n 20 jaar. En twee jaar geleden kwam daar de  ‘online’ uitdaging bovenop met de vraag: Is het mogelijk dat mensen als het ware hun scherm vergeten?

Inmiddels verheug ik me erop dat ik volmondig ‘Ja’ kan antwoorden, niet alleen door eigen ervaring maar ook uit reacties van anderen. En het mooie is, omdat het idee nog vaak overheerst dat het niet mogelijk is, werkt het extra krachtig en zelfs magisch als dit idee wel tot stand komt.

“Daar teken ik ook voor in! Al twijfel ik over de haalbaarheid, hoe dan? Als dit de vraag is die bij jou opkomt, lees dan verder.

Een paar tips

In dit artikel licht ik alvast een tipje van de sluier op via enkele praktische tips en trucs. Uitvoer ervan betekent meer kwaliteit van gesprek en dus meer impact. Klinkt simpel, maar voor mij nog steeds wel een kunst om ze consequent toe te passen in de waan van alledag.

  • In beeld: met schouders, niet alleen je hoofd, kijk anderen recht aan (niet op iemand neer of naar iemand op), rustige achtergrond. Check met jezelf en anderen of de wijze waarop je in beeld bent bijdraagt aan contact.
  • Wissel af: knipper regelmatig met je ogen. Gebruik afwisselende werkvormen en virtuele subruimtes. Focus iedere 20 minuten op een object buiten je scherm, bij voorkeur uit het raam. Als je iemand life spreekt, zit je iemand tenslotte ook niet steeds aan te staren. Deel dat je dit doet met gesprekspartners.
  • Beweeg: ook al zit je, verzit regelmatig! Wissel af met staand vergaderen (enkele dozen onder je scherm). Loop, sprint, mediteer in 80% van je transitiemomenten (tussen vergaderingen, van vergaderingen naar uitwerking). Bel al wandelend, wandel al bellend. Stem hierover af en regel dit samen in binnen lange meetings!
  • Plan bewust: tijd en ruimte voor verbinden & reflecteren. Maak het een terugkerend onderwerp via vragen als: Wat geeft/kost energie in onze meetings?Wat draagt wel/niet bij aan onze samenwerking? Wat deed er voor jou het meest/minst toe in de afgelopen 3 meetings?).
  • Exploreer: de overtuiging (en ‘self fulfilling prophecy’) dat je online niet echt kunt connecten in de overtuiging: Echt connecten kan, als je het maar bewust inregelt!

Iedere tip of truc wint aan effect door het simpelweg in gesprek te brengen, op de virtuele tafel te leggen. Benieuwd naar krachtige methodes om online snel te connecten en essenties te raken? Volg dan de workshop ‘Deep Listening & The Circle Way’ op 8 februari om 19.30u.

Een bijdrage van

Diana van DonselaarDiana van Donselaar: Sinds 1998 coacht en traint Diana teams en individuen binnen diverse organisaties in hun groei en ontwikkeling. Hiermee verenigt ze passie, hobby en werk. Diana gaat voor impact maken, daar waar het er het meest toe doet. Via de weg van moeiteloos leren vanuit plezier en intrinsiek verlangen. Meer bereiken door minder te doen. Complexe verandermethodes overboord, terug naar de kracht van eenvoud. Ze staat voor voor een verfrissende, simpele en krachtige aanpak. Die vindt ze door oeroude wijsheid tradities en actuele verandermodellen te mixen.

Ze gelooft dat alle wijsheid al in iedereen zit. Om die wijsheid te ontsluiten is verstillen en vertragen nodig. Alleen dan kun je echt luisteren, naar jezelf, naar anderen, naar wat er echt toe doet. Dit verbindt en verruimt (perspectief). Wat vervolgens de weg vrijmaakt voor versimpelen (de essentie pakken) en van daaruit vermeerderen (in impact).

Diana is verbonden aan Business Balance Bootcamp.[/vc_column_text][kleo_social_share][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”21274″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://connect.ipma.nl/local/pages/?id=182″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”21123″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/lid-worden/”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_posts_grid loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:710″][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]