[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text] Column Ralph GoossensIk weet best wel hoe mijn project ervoor staat. Ik ben er elke dag mee bezig en ik hou een oogje op alles wat er gaande is. Ja, natuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar ik zal niet voor verrassingen komen te staan waar ik geen draai meer aan kan geven. Wat er ook gebeurt, en wat kan er nou helemaal gebeuren? En ik heb de juiste skills in huis om alle mogelijke problemen op te lossen.

Ja toch?


Knagende vragen

In de afgelopen periode heb ik een aantal projectmanagers geïnterviewd voor de podcasts die ik maak. Allemaal vertelden ze me van één of enkele situaties waarin ze terecht waren gekomen waarbij hun project uit het spoor dreigde te lopen. Een inschattingsfout, een misser door gebrek aan ervaring, een onverwachte tegenslag – elke projectmanager met een beetje ervaring zal het herkennen.

Onverwachte situaties kun je niet voorkomen (dûûh), maar je kunt er wel meer of minder goed op voorbereid zijn. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Is mijn project afdoende toegerust om in een complex krachtenveld resultaat te boeken?
  • Heb ik alle verschillende elementen van mijn project goed in balans?
  • Is mijn project stabiel, en heb ik de onderhuidse risico’s voldoende in zicht?
  • Heb ik alle competenties in huis, onderken ik alle kwetsbaarheden?

Knagende vragen waarop je jezelf graag een positief antwoord zou geven. Toch?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”34874″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Teamspel

Je hebt natuurlijk al gemerkt dat mijn vragen allemaal generieke aanduidingen bevatten: ‘afdoende’ toegerust, ‘goed’ in balans, ‘voldoende’ in zicht, ‘alle’ kwetsbaarheden. Wat is ‘afdoende’? Wat is ‘goed’? Hoe kun je dat meten?

Het antwoord is eigenlijk simpel: ‘afdoende’ en ‘goed’ is wanneer je stakeholders én je team én jijzelf het met elkaar eens zijn dat ‘afdoende’ en ‘goed’ bereikt zijn. Shared understanding, of in goed Nederlands: alle neuzen dezelfde kant op. Dat roept weer twee nieuwe vragen op: staan alle neuzen wel dezelfde kant op? En zo niet, hoe bereiken we dat?

Het antwoord: met een teamspel, een kaartspel, waarin je met elkaar, samen, het project bespreekt en beoordeelt op een de kritische aspecten. Daarbij kijk je enerzijds naar de aanwezige competenties (bij de stakeholders, bij je team, bij jezelf) en anderzijds naar de kwetsbaarheden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]De competenties zijn gekoppeld aan de kerngebieden van projectmanagement, via een Project Canvas. De kwetsbaarheden worden systematisch afgeleid van een matrix waarin de tegels van het Project Canvas met elkaar worden gecorreleerd.

De essentie van dit spel is dat het gezamenlijk gespeeld wordt: stakeholders, team, projectmanager. Afhankelijk van het scenario (zie hieronder) heb je een aantal kaarten uit het spel geselecteerd, die vervolgens in de groep worden besproken en beoordeeld. Je bent pas klaar als er een gezamenlijke mening is over elke kaart. In de discussie komen de verschillen van inzicht boven tafel, en kom je tot overeenstemming over wat ‘afdoende’ en ‘goed genoeg’ is voor jullie project, jullie situatie.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”34875″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Scenario’s

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om het kaartspel met je team en stakeholders te gaan doen, en daarbij horen verschillende scenario’s voor het spel. Je kunt focussen op één of enkele van de tegels van het Project Canvas; je kunt specifieke kwetsbaarheden / risicobronnen onderzoeken; of je kunt een volledige doorloop van alle facetten doen. Afhankelijk van de fase van je project, je rol als stakeholder in het project (sponsor, auditor, derde partij, eindgebruiker, project manager) of een specifieke gebeurtenis (scopewijziging, update van de planning) of gewoon op basis van je buikgevoel dat er ergens iets belangrijks te verbeteren valt, kies je een scenario.

Inzicht en acties

Dit kaartspel / teamspel spelen levert je altijd een paar belangrijke dingen op:

  • Afstemming met je stakeholders en je team, door een gezamenlijke visie op de belangrijkste aspecten van het project.
  • Gestructureerde analyse van de velden van het Project Canvas, in termen van de competenties die daarvoor nodig zijn.
  • Gestructureerde analyse van de kwetsbaarheden en risico’s, in termen van onbalans tussen verschillende velden van het Project Canvas.
  • Geprioriteerde lijst van zaken om aan te werken.

Kortom: spelenderwijs inzicht in competenties en kwetsbaarheden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_column_text]

Een bijdrage van

Ralph GoossensRalph Goossens, bevlogen denker en kennisdeler over project management. Wil een booster zijn voor verdere professionalisering van het vak. Typering: professioneel / praktijkgericht / persoonlijk / podcastmaker. IPMA-B senior project manager met vele duizenden vlieguren, vele honderden uren training en intervisie, en vele tientallen tevreden klanten.
Alias: project doctor.

Kom meer te weten over Ralph en beluister zijn podcast, gemaakt samen met een van de andere sprekers op de IPMA-NL VAKdag, Liz Hector.[/vc_column_text][kleo_social_share][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”34876″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/speel-het-projectkaartspel-en-ontdek-hoe-je-er-echt-voor-staat-ralph-goossens/”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”29454″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/ipma-vakdag/back-to-basics-ipma-nl-vakdag-2022/#1657264820072-bba69f02-54e5″][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_posts_grid ajax_post=”” ajax_paged=”” loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:774″][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]