[vc_row padding_bottom=”10″][vc_column][vc_column_text]

Agile is een fundament voor teams om beslissingen te nemen. In een wereld van onzekerheden geeft Agile houvast – het helpt om keuzes in een kader te plaatsen zodat je snel met elkaar kunt bepalen wat je gaat doen. Dat is het verschil met projectmanagement, Agile is een mindset en biedt een kader in deze snel veranderende samenleving, projectmanagement levert de competenties die nodig zijn voor realisatie.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”10″ padding_bottom=”10″][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

‘Sustainability’ is voor mij de wens om de aarde te verbeteren in haar rijkdom en diversiteit. Dat is een enorme uitdaging in een wereld waarin we rijkdom in korte tijd omtoveren tot afval.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4945″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”10″ padding_bottom=”10″][vc_column][vc_column_text]

Vertrouwen dat het anders kan

Agile en ‘sustainability’ zijn beide voortgekomen uit het vertrouwen dat het anders kan. Het begint bij de overtuiging dat dit belangrijk is. Wat mij betreft niet op de manier waarin apocalyptische scenario’s de hoofdrol spelen, maar simpelweg vanuit onze eigen beleving dat we in staat zijn om een positieve wending te geven door onze creativiteit en innovatie naar een eerlijke en schone wereld.

Dit was mijn vertrekpunt om mee te doen aan de kenniskring ‘Agile and sustainability’ georganiseerd door Manfred van Veghel samen met IPMA Nederland. Ik wil graag meebouwen aan een netwerk die wil onderzoeken waar we elkaar daarin kunnen versterken.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”10″ padding_bottom=”10″][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4946″ img_size=”large”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Samen met Haik beginnen we vanuit de dagelijkse praktijk te kijken wat wij het liefste zouden willen en waar we momenteel staan. Onze conclusie is dat we vaak niet ver genoeg gaan in onze pogingen om Agile en duurzame principes in de praktijk te brengen. Deze creatieve spanning is uitdagend maar vraagt dus ook kennelijk meer van ons als zelfstandig professionals.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”10″ padding_bottom=”10″][vc_column][vc_column_text]

Haik Hanemaaijer is architect en richt zich op duurzaam bouwen. Hij is benieuwd wat Agile voor hem en zijn klanten kan opleveren. Zijn huidige opdracht is een werkomgeving ontwerpen waarin werknemers een bepaald gevoel en energie ervaren. Een mooi begin waarin Agile en duurzame principes samenkomen.

We komen al snel tot het inzicht dat de waarde van individuen en interacties belangrijker is dan processen en tools in de ruimte die gebouwd gaat worden. Dat komt mooi overeen met een principe van sustainability: de ruimte richten naar optimale participatie met stakeholders.

Duurzaamheid is hier vertaald als energieneutraal bouwen. Eigenlijk willen we een flinke stap verder gaan door te denken aan circulair waarin afval gelijk staat aan grondstoffen. In de ruimte zijn materialen 100% te hergebruiken of het gebouw levert energie en voedsel. Tegelijkertijd betekent dit dat de ruimte prioriteit geeft aan interactie en individuen. Zij moeten dus de mogelijkheid hebben om de ruimte aan te passen aan hun behoefte en flexibel blijven.

Hoe maak je dit nu inzichtelijk voor je opdrachtgever dat het wat oplevert?

Want het gaat vaak om imago: ‘wij zijn energie neutraal, dus kijk hoe goed zijn bezig zijn.’ En daar moet de klant uiteindelijk voor willen betalen. Deze mindset houd ons gevangen en brengt ons niet ver genoeg. In mijn werk zie ik dezelfde tendens. Organisaties willen graag een wendbare organisatie door bijvoorbeeld Scrum en Lean te implementeren. Maar in plaats van deze mindset op alle lagen te adopteren, is de verwachting dat operationele teams sneller en beter resultaat leveren.

We veranderen daarmee de operatie maar niet de strategie. De vraag is of dat uiteindelijk succesvol zal zijn. Succesvolle organisaties laten zien dat ze een sterke cultuur hebben. Die vaak voortkomt uit een visie en overtuiging van een paar leiders,die dat vertalen naar alle individuen die in aanraking komen met het bedrijf. Dat zijn de succesverhalen van onze tijd. Denk aan Zappos, Apple etc.

Conclusie

We komen tot de conclusie dat wij als professionals een flinke stap willen zetten om werkelijk duurzaam en Agile te gaan werken. We zien een mooie overlap in Agile principes en de uitgangspunten van sustainability die ons helpen om betere ontwerpen, organisaties en beslissingen te maken. De uitdaging is om onze klanten mee te nemen in deze overtuiging.

Dus geen marketing verhaal maar een sterke wens om de aarde een stukje mooier achter te laten dan dat we haar aantroffen. Dat verlangen gaat uiteindelijk het verschil maken om met Agile en duurzaamheid langdurig succes te behalen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]