Wat zijn de meest belangrijke assets en kritieke succesfactoren binnen de projecten die jij managet? Heel bewust stuur ik jou met mijn woordkeus  een kant op, mogelijk de verkeerde. Maar ik hoop wel dat ik je nu trigger om hierover na te denken. Graag neem ik je mee in wat ik zie als mijn meest belangrijke assets en kritieke succesfactoren.

 

Belangrijke assets

Laat ik als eerste de assets uit de doeken doen. Waarschijnlijk denk je bij dit woord aan grijpbare spullen zoals een laptop, gereedschap, dure meetapparatuur of andere min of meer vervangbare spullen. Zeer begrijpelijk binnen de consumptiemaatschappij waarin je beweegt. Maar wat mij betreft zijn de belangrijkste assets de leden van mijn projectteam. Ik geeft ruiterlijk toe dat zij geen ‘asset’ zijn in de zin van hard- of software in de meest brede zin van het woord. Echter, zij zijn wel degenen die ervoor zorgen dat het met de opdrachtgever overeengekomen resultaat wordt opgeleverd. Ik daag je uit om het tegendeel aan te tonen. Wat mij betreft moet elk stukje hard- of software, hoe geavanceerd ook, uiteindelijk bediend en / of geïnterpreteerd worden door een van de leden van mijn projectteam.

 

Kritieke succesfactor

Aan de hand het kritieke pad leg ik uit wat de kritieke succesfactoren zijn.

Het kritieke pad gaat uiteraard over planning, deadlines, op tijd input krijgen om output te genereren, etc. Geheel volgens PRINCE 2, CPM of een andere projectmethode, kan het definiëren van hiervan je helpen om inzicht te krijgen in de activiteiten die de einddatum van het project bepalen. Op dit moment ben ik voor een project een sessie aan het beleggen om het kritieke pad te bepalen. Ondanks de projecteinddatum over 5 ½ maand, vind ik het prettig om te weten wanneer de tussenliggende (deel) resultaten gereed moeten zijn. Het bepalen van dit pad (met als onderdeel reversed planning) is van groot belang. Uit ervaring weet ik nu al wat het kritieke pad bepaalt en derhalve ook als de kritieke succesfactoren betiteld kunnen worden. En dat zijn, zonder uitzondering, de leden van mijn projectteam, met hun specialistische kennis en kunde. En niet onbelangrijk, hun hart en motivatie voor het project en hun privéleven. Ik zie het als één van mijn belangrijkste taken dat er balans is tussen inspanning en ontspanning. Tussen zakelijk en privé en dat er ruimte is voor een lach en een traan.

 

Projectteam leden

Binnen de projecten die ik voor mijn opdrachtgevers manage, zijn de leden van mijn projectteam mijn meest belangrijke assets en kritieke succesfactoren. Dat mag naar aanleiding van bovenstaande wel duidelijk zijn. Een betrokken projectteam dat elkaar vertrouwt en helpt, loyaal is naar het project, afspraken nakomt en tijdig levert is essentieel voor het succes van een project.

Te vaak heb ik projecten gezien waarin er roofbouw op de mensen werd gepleegd en de loyaliteit uit de mensen werd geknepen, er steeds meer wantrouwen ontstond en betrokkenheid met grote sprongen minder werd. Uitspraken als ‘onder druk wordt alles vloeibaar’ heb ik vaak gehoord. Mijn streven is dat ik zo goed voor mijn team heb gezorgd, dat wanneer het zich voordoet dat onder druk alles vloeibaar wordt, zij er ook voor willen zorgen dat het project slaagt.

 


Over Rob Matser | Senior Projectmanager

Rob Matser (1973) is sinds 2015 werkzaam bij Yaworks Projects als senior projectmanager van ICT-trajecten binnen overheid & zakelijke dienstverlening tot en met multinationals. Hiervoor was hij werkzaam bij onder andere PQR en Ordina. Hij is IPMA-C en PRINCE2 Practitioner gecertificeerd. Daarnaast is hij en geïnspireerd door projectfasering op basis van het Toll-gate model en de flexibele aanpak op basis van Scrum Agile. Rob heeft menig complexe ICT-infrastructuur projecten onder zijn vleugels gemanaged, zowel in de zakelijke dienstverlening als de (nationale).

 

Sinds 2000 is hij werkzaam in de ICT en heeft hierin het klassieke pad gevolgd van systeembeheerder naar senior projectmanager. Vanuit deze ICT-achtergrond, gecombineerd met zijn transparante stijl van werken en communicatieve eigenschappen, managet hij bij klanten de verschillende projecten die binnen de YaWorks Projects worden uitgevoerd. Samen met de klant gaat hij op ontdekkingsreis via de inventarisatie- en ontwerpfase tot en met het pragmatisch implementeren van de oplossingen en het opleveren van de resultaten in de realisatie- en nazorgfase. Om dit te realiseren binnen de grenzen van de wensen van de klant, maakt Rob gebruik van het flexibele team van consultants en engineers  binnen YaWorks Projects om samen de complexe infrastructuur vraagstukken zo eenvoudig mogelijk te realiseren.

 

Naast zijn opleidingen heeft hij ook enkele publicaties en presentaties gedaan, in onder andere Projectie, het tijdschrift van IPMA-NL en enkele columns geschreven in onder andere TIEM en Executive-People.nl.

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]