[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”15″][vc_column][vc_column_text]Titel boek: Reset je leven in 90 dagen.
Auteurs: Rintske Bosma
Projectsucces en geluk
Groot of klein, kort of lang, complex of simpel, disruptief of marginaal: wat voor type project je ook doet en wat je ook oplevert, mensen maken het succes. Als een projectlid niet gelukkig is heb je een probleem, dat kan variëren van een minder soepel verloop tot een complete mislukking. Dit boek geeft het betreffende projectlid een aantal handreikingen om te werken aan geluk.
Je hebt het recht gelukkig te zijn
Het boek begint met de levensloop van de schrijfster. Ze raakte in een diepe crisis, totdat ze zich realiseerde dat ook zij het recht heeft om gelukkig te zijn. Ze is gaan zoeken en is tot een aantal inzichten gekomen die haar leven totaal veranderd hebben. Ze heeft dit boek geschreven om die inzichten te delen met “iedereen die aan zichzelf wil werken”.
Het begint ermee dat je gedrag grotendeels wordt gestuurd door je onderbewuste. Dat onderbewuste kan geen onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. In je onderbewuste zitten onbewuste innerlijke overtuigingen, paradigma’s. Op basis daarvan accepteert bewuste alles wat je hoort dat klopt met het paradigma en wijst wat er niet mee klopt af. Sommige paradigma’s helpen, anderen belemmeren. Die laatste kunnen je leven zwaar verpesten. Als jij bijvoorbeeld ervan overtuigd bent dat je niets waard bent, dan is het leven een hele kluif.
Belemmerende paradigma’s resetten
Het lastige aan paradigma’s is dat je ze wel voelt maar niet bewust hebt. De schrijfster geeft een aanpak hoe je er toch werk van kunt maken. Het begint met het (h)erkennen van het paradigma: een beschrijving van het paradigma die je emotioneel raakt. Zoals “Ik ben niets waard”. Vervolgens “affirmeer” je: je formuleert het tegenovergestelde van het paradigma. Bijvoorbeeld “Ik ben van onschatbare waarde”. Een goede affirmatie doet zeer: hij botst met je innerlijke overtuiging. Daarna ga je je voorstellen hoe het voelt als je paradigma weg is. Tenslotte koppel je daar een visualisatie aan. Met deze stappen creëer je emotionele betrokkenheid en beelden waarmee je je onderbewuste kunt bewerken en trainen. Als je dat 90 dagen volhoudt is de affirmatie verankerd in je onderbewuste: je belemmerende paradigma is gereset. Als je dit vervolgens combineert met het focussen op dankbaarheid kom je tot wat de schrijfster noemt emotioneel meesterschap.
Een overtuigingsboek … maar geluk is wel wat waard
De schrijfster heeft een duidelijke overtuiging en wil die delen: het copyright statement is “Uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd … zonder … toestemming van de uitgever”. Het betoog is niet gebaseerd op onderzoek. Het model van de werking van de hersenen bijvoorbeeld is erg simpel. Maar herkenning van het levensverhaal kan zaken losmaken bij de lezer, de oefeningen kunnen leiden tot nieuw zelfinzicht en de aanpak kan werken. Daarbij leest het boek makkelijk. Voor iemand die het emotioneel zwaar heeft, is het lezen van dit boek zeker het proberen waard.
Een kleine persoonlijke reflectie
Ik heb geaarzeld om dit boek te gaan recenseren. Is dit wel een boek voor op de plank met projectmanagementliteratuur? Daarnaast, er zijn veel “zelfhulpboeken”; waarom dan deze en niet anderen? Het boek recenseren lag daarom duidelijk buiten mijn comfortzone. Daarom heb ik hem opgepakt.
Mijn antwoord op de eerste vraag is “nee”. Het omgaan met de onderstroom van een project valt duidelijk binnen de scope van projectmanagement, maar het resetten van levens is het werk voor specialisten zoals psychologen en mensen die dit soort boeken schrijven. Het gaat om het geluk van mensen! Of dit boek beter of slechter is dan vergelijkbare boeken, is niet de goede vraag. Welke aanpak bij jou in jouw actuele persoonlijke omstandigheden werkt, dáár gaat het om.
Leerzaam!
Een bijdrage van
Meinte Wildschut werkt vanuit “change driven projectmanagement”. Projecten zijn immers instrumenten om verandering te ondersteunen. De uitkomsten daarvan creëren nieuwe kansen voor organisaties. Meinte heeft een master degree in projectmanagement en heeft meer dan 25 jaar ervaring in projectmanagement. Momenteel werkt Meinte als projectmanager bij de Nederlandse Spoorwegen.[/vc_column_text][kleo_social_share][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”26562″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/boekrecensies-uit-de-ipma-nl-nieuwsbrief/”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”21123″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/de-waarde-van-lid-zijn/”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_posts_grid ajax_post=”” ajax_paged=”” loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:796″][/vc_column][/vc_row]