[vc_row padding_top=”10″ padding_bottom=”10″][vc_column][vc_column_text]Titel boek: Scaling agile in organisaties (2de herziene druk 2020)
Auteur: Henny Portman[/vc_column_text][vc_row_inner][/vc_row_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Agile werken is en blijft voorlopig een hype die vele bedrijven gebruiken en ook willen gebruiken om hun organisatie wendbaar te maken. Ook al lijkt het Agile werken in basis een simpel concept, het invoeren van de Agile methode blijkt vaak een grote uitdaging te zijn voor veel bedrijven. Vooral het aanpassen van de eigen organisatie(cultuur) op de nieuwe methode valt vaak niet mee. De medewerkers gaan, vaak in een nieuwe rol, op een geheel andere wijze met elkaar samenwerken binnen het gehanteerde Agile framework. Het op de juiste wijze invulling geven aan de nieuwe rol is een uitdaging, daarnaast zijn de vaste (vele) events vaak in het begin meer een last dan lust. Kortom, met de invoering van het Agile werken binnen een organisatie vindt een gehele cultuurverandering plaats. Aangezien vaak veel aandacht aan de methode wordt gegeven en minder aan de cultuurverandering slaagt een invoering naar het Agile werken maar deels of het duurt vele jaren. Dit boek gaat vooral in op deze noodzakelijke cultuurverandering in het hoofdstuk over AgileSHIFT. Het is juist dit framework dat andere bekende frameworks kan ondersteunen bij de invoering van een Agile framework. 

In dit boek worden de veel gehanteerde en minder bekende frameworks beschreven. In totaal 70 Agile frameworks passeren de revue! De gegeven leeswijzer is een goede start voor het bepalen wat voor jou als lezer van belang is. Het boek bevat namelijk enorm veel info over de 70 frameworks en het kan je al snel gaan duizelen als je alles door neemt. Selecteer daarom met behulp van de leeshulp de voor jou relevante hoofdstukken. Dit doe je vanuit de rol die je hebt, de schaalgrootte van het veranderingsinitiatief en het type organisatie.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row text_color=”#ffffff” type=”color” bg_color=”#ffd200″ padding_top=”20″ padding_bottom=”20″][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_custom_heading text=”Benieuwd naar het volledige boek?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

Als IPMA-lid lees je het gratis in onze E-Library.

[/vc_column_text][kleo_button title=”Naar de E-Library” href=”https://www.hdmwp-demo.nl/kennis/e-library/” target=”_blank” style=”custom” position=”center” size=”lg” icon=”0″ custom_background=”#f90000″ custom_text=”#ffffff”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Het boek geeft je een mooie helicopterview over het oerwoud van de vele frameworks die worden aangeboden. Het helpt je dan ook om een keuze te maken voor een schaalbare Agile framework dat het beste past bij de organisatie. De meest gehanteerde frameworks (o.a. SAFe, Nexus, LeSS en het Spotify-model) worden iets uitgebreider beschreven dan de minder bekende. Als je een bepaald type framework in je organisatie wilt toepassen dan verwijs ik je graag naar een uitgebreide beschrijving (vaak online) van het framework. Per framework wordt het hoofdstuk afgerond met de kenmerken van dat framework. Dit geeft een goed overzicht voor het maken van je keuze, erg handig!

De schrijver gaat daarnaast in op de invloed van agile op projectmanagement en PMO. De roep om dienend leiderschap bij meerdere Agile teams toe te passen, wordt door de schrijver als belangrijke reden aangegeven om juist de rol van project- en programmamanagers te behouden (met een andere functiebenaming ?).

Zoals vermeld op de omslag van het boek is het een goede “wegwijzer” voor projectmanagers en Agile leaders bij het zoeken naar een geschikt Agile framework welke kan bijdragen aan een wendbare organisatie. 

Mijn indruk: Het boek geeft een zeer goed en compleet overzicht van de beschikbare Agile frameworks. Ondanks dat ik al vanaf 2005 de Agile werkmethode toepas, was ik verrast dat er zoveel Agile frameworks beschikbaar zijn! Door de brede en complete insteek van de schrijver is dit boek een aanrader om met een helikopterview naar de mogelijkheden en kenmerken van het Agile werken te kijken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row column_gap=”no” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text]

Over de recensent

Jeroen Kort heeft ruim 20 jaar ervaring als projectmanager in zowel IT als business omgevingen. Daarnaast is hij verbonden aan Inholland Academy als docent voor het vakgebied projectmanagement.

[/vc_column_text][kleo_social_share][vc_column_text]

Berichten van deze nieuwsbrief

[/vc_column_text][vc_posts_grid loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:587″][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]