[vc_row][vc_column][vc_column_text]Titel boek: Storylistening, organiseer de onderstroom en krijg medewerkers mee
Auteurs: Annet Scheringa & Simone Beemst


Als projectprofessionals besteden we veel tijd aan de levering en verzilvering van resultaten. In het afgelopen jaar hebben we op www.connect.ipma.nl een zeventigtal bijeenkomsten gehouden waarbij weerstand en het grip krijgen op de onderstroom als patroon telkens weer naar boven kwamen.

In het boek Storylistening beschrijven Annet Scheringa  en Simone Beemster hoe je met storylistening mensen meekrijgt in een verandertraject. Helpt daarmee hun boek onze professie verder?

De onderstroom

Annet en Simone beschrijven in hun boek de wereld waar we het liever niet over hebben als we managen: de onderstroom. Het is de minder tastbare werkelijkheid met gemor, gesprekken en rituelen. Vaak benoemd als vaag, irrationeel en glibberig. Een werkelijkheid die we liever willen vermijden….maar als spijkerhard wordt ervaren door betrokkenen en van grote impact kan zijn op het succes van je project of programma.

Een stelling die ze de revue laten passeren is dat als je niet wéét welke dilemma’s je met een nieuwe aanpak bij medewerkers oproept en je dus geen helder bovenstroomgeluid kan laten horen, dan stagneert de boel. Je trekt je dan al snel de conclusie dat er sprake is van weerstand. Die onderstroom is eigenlijk heel concreet en spijkerhard. Je kan dus maar beter als projectprofessional luisteren naar de onderstroom om om te leren gaan met de onderhuidse weerstand. Bovendien zitten er in die onderstroom ook succesverhalen, die je kan benutten.

Verhalen als parels van de onderstroom

Luisteren naar onderstroomverhalen (Storylistening) helpt naar de overtuiging en ervaring van de schtijvers om mensen mee te krijgen. Die verhalen zijn pareltjes, die als je ze opduikt, het inzicht geeft om interventies te bedenken die wel werken. Het begint met te stoppen met LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen) en LLL toe te passen: Luisteren, Luisteren en nog eens Luisteren. Annet en Simone versterken dit met de kunst van de prikkelende (narratieve) vraag. De vraag die vraagt om meer….Wat een narratieve vraag is? Lees het boek en volg onze bijeenkomsten op Connect: mogelijk komen ze hun kennis en ervaring weer delen. Heb je je nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief? Doe dat dan snel.

Acht verhalen die storylistening handen en voeten geven

Annet en Simone  doorspekken hun boek met acht verhalen van organisaties die anders leerden om te gaan met een onderstroom.  Elk verhaal vormt ook de basis voor het zelf aan de slag te gaan met een visie of veranderverhaal, cultuurverandering, betekenisgeving, verbinden met de buitenwereld, de contentstrategie en de kunst van het zelf verzamelen van overtuigende onderstroomverhalen. Een berg toepasbare theorie en heldere handvatten om de verandering vooruit te brengen en mensen mee te krijgen.

Wat zeggen onze professionals ervan?

In onze bijeenkomsten op Connect hebben we naast een boekbespreking ook ons laten inspireren door de auteurs zelf. In beide bijeenkomsten hebben deelnemers zich uitgelaten. Een selectie:

  • “Wat ik meeneem is de kracht van het onbevooroordeeld luisteren en hoe moeilijk dat is.” 
  • “Super interessant, en de narratieve vraag en inderdaad LLL goed bruikbaar in het werk.” 
  • “Bedankt voor deze sessie. nu we al maanden thuis werken en via Teams  samen spraak hebben moet je wel met open maanden luisteren. Alleen nu blijkt dat het een naam heeft. een verhaal met een onderstroom.” 
  • “Het concreet doorvragen op een gebeurtenis  om er achter te komen wat iemand voelt en als je dat met een grote groep doet dat je dan patronen kunt herkennen. Dat is wat ik hieruit mee neem.” 
  • “Ik neem uit dit gesprek mee, dat LSD niet altijd effectief is en dat LLL veel meer vertelt over de verteller. Het geeft meer betekenis.”
  • “De narratieve vraag is een goed handvat. Benieuwd naar het boek dat ik zeker ga aanschaffen.”
  • “De kern zit voor mij absoluut in het LLL. Zelf uit het verhaal blijven en luisteren. Daar ga ik de komende periode mee aan de slag in een nieuwe opdracht, ben erg benieuwd wat me dat gaat opleveren.”

De betekenis voor onze professie

Annet Scheringa en Simone Beemster zijn meesters in verandercommunicatie. Met  ‘Storylistening’ gaan ze voorbij Storytelling: ze gaan naar de bron om de verhalen naar boven te brengen om echte verandering te helpen bewerkstelligen met onderstroomverhalen die ertoe doen. Daarmee geven ze onze professie van projectprofessionals (of het nu projecten, programma’s of portfolio’s zijn) een instrumentarium die ons helpt om meer succes te genereren met projecten. We zien ze graag terug in een herhaling van hun bijeenkomst op Connect.

Meer weten?

Voor IPMA leden hebben we de essentie van dit boek in de kennisbank van het VeranderLemniscaat opgenomen. Je vindt het in het onderdeel “Group Interventions”.

Nog geen lid? Ontdek de waarde van het IPMA lidmaatschap.

Een bijdrage van

Bert van der Hooft MCM heeft een rijke ervaring in lijn,- project- en programmamanagement. Vijftien jaar geleden heeft hij zijn master degree in verandermanagement gehaald. Daar heeft hij de overtuiging van de toenmalige professor Jaap Boonstra gekregen om de verandering te effectueel communiceren: de verandering te laten landen en internaliseren. Bert is naast zijn rol als verandermanager en trainer betrokken bij het ontwikkelen van de Kennisbank van IPMA. De VeranderLemniscaat Kennisbank met honderden items is van zijn hand. Daarin stond al een item over Storytelling. Het boek van Annet en Simone heeft  daar nieuwe voeding aan gegeven. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][kleo_social_share][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]