[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”15″][vc_column][vc_column_text]Titel boek: “The Data-Driven Project Manager: A Statistical Battle Against Project Obstacles”
Auteur: Mario Vanhoucke


De onontkoombare aanwezigheid van data-gedreven toepassingen heeft vrijwel elk aspect van ons leven betreden en zal naar verwachting blijven evolueren. Ook in het domein van projectmanagement, een wereld waarin veranderingen en onzekerheden vaker dan niet de norm zijn, wordt de toegevoegde waarde van inzichten genereren uit feitelijke gegevens steeds meer erkend. Het boek “The Data-Driven Project Manager: A Statistical Battle Against Project Obstacles” (2018), geschreven door Mario Vanhoucke, is een ode aan deze erkenning en werpt een verfrissende blik op de welbekende projectmanagement methodieken vanuit een data centrisch perspectief.

Een nieuwe kijk op projectmanagement: data in de hoofdrol

Vanhoucke, tweevoudig winnaar van de IPMA Research Award, heeft ervoor gekozen om de hoofdprincipes van zijn geïntegreerde projectmanagement- en controlebenadering, waarin Schedule Risk Analysis (SRA) en Earned Value Management (EVM) centraal staan, op een verrassende manier te verpakken in de vorm van een business roman. De lezer wordt meegenomen in de vergaderzaal van een fictief management team dat de mogelijkheden van data-gedreven sturing probeert toe te passen op alle fases van een grootschalig bouwproject. Na afloop van elke bijeenkomst wordt een uitgebreide actielijst voorgeschoteld om mee te kunnen denken aan de oplossing van het voorliggende probleem.

De discussies tussen de teamleden zijn dynamisch en vlot, waardoor het boek makkelijk wegleest en de besproken methoden goed te volgen zijn, zelfs voor een onervaren projectmanager in wording. Tegelijkertijd wordt de opbouw van elke vergadering snel voorspelbaar en voegen de vaak afgesleten opmerkingen omtrent de personages weinig toe aan de essentie van de stof. Desalniettemin is de structuur van het boek zeer goed doordacht en zijn zowel de overgangen als samenhang tussen de verschillende hoofdstukken naadloos. Ondanks het feit dat de stof vooral in het begin basaal kan overkomen voor een bevorderde projectmanager, biedt het boek ook de kans om kennis op te frissen op het gebied van statistiek en de wiskundige redenering achter de welbekende formules.

Synergie tussen data en ervaring: de reis van Emily Reed

Veel projectmanagers zullen de afweging herkennen tussen besluitvorming op basis van data of besluitvorming op basis van kennis en ervaring. Door de ogen van de jonge en ambitieuze projectmanager Emily Reed als hoofdpersoon, geeft Vanhoucke in zijn boek sterk weer hoe beide werelden samen kunnen gaan en elkaar juist versterken. Emily beschikt namelijk over zowel een “dyed-in-the-wool belief that data should be the driver in all decision making processes” als “a deep respect for wisdom and experience”. “The Data-Driven Project Manager” laat treffend zien hoe je op basis van data de onzekerheid over het toekomstige verloop van het project kunt verkleinen. De kennis en ervaring van het team geven vervolgens context aan de data inzichten en zijn een waardevolle toevoeging in de uiteindelijke besluitvorming.

Data-gedreven besluitvorming in de praktijk

Voor het volledig doorvoeren van principes als SRA en EVM in projecten is er over het algemeen data of informatie nodig die er in de beginfases van deze projecten juist nog niet is. Vanhoucke lijkt dit zeer goed te beseffen en laat in dit boek zien hoe de toepassing van lichtgewicht varianten in de beginfase van grote meerwaarde kan zijn. Van variantenstudie tot aan de uitvoering wordt de lezer meegenomen in hoe, op basis van de in die fase beschikbare data en informatie, de besluitvorming gefaciliteerd kan worden. De wijze waarop principes als SRA en EVM uitgelegd worden vormen hier een belangrijk onderdeel van. Vanhoucke brengt zijn lezers de essentie van deze principes bij aan de hand van herkenbare uitdagingen in bouwprojecten, zoals bijvoorbeeld het inschatten van de haalbaarheid van een opleverdatum. Pas nadat de principes helder zijn, introduceert hij stapsgewijs de formules waarmee uiteindelijk waardevolle inzichten gecreëerd kunnen worden.

Een kritische blik op de benadering

Hoewel het boek een verfrissende kijk biedt op data-gedreven projectmanagement, wordt er een waardevolle kans gemist om bij te dragen aan de verschuiving van het narratief rond data-gedreven werken. De betrokkenheid van het IT-teamlid wordt zeer beeldend beperkt tot het ontwikkelen van een gepaste technologische oplossing achter de schermen, zonder enige toelichting over de mogelijke manieren van aanpak vanuit een technisch oogpunt. Het boek is hierdoor niet aan te raden voor projectmanagement teams die streven naar een interdisciplinaire benadering – van systeemontwikkeling tot aan de praktische implementatie. Een bredere kijk op de mogelijkheden en uitdagingen die voortkomen uit data-gedreven werken ontbreekt, evenals de noodzakelijke nadruk op de data zelf en de state-of-the-art data-analyse technieken. De titel van het boek kan hierdoor misleidend zijn, aangezien het voornamelijk de principes en methodieken van geïntegreerd projectmanagement en controle behandelt. Hoewel data een belangrijke rol speelt in deze benadering, wordt het niet uitgebreid besproken als de primaire focus. Voor degenen die op zoek zijn naar een grondiger inzicht in data-gedreven benaderingen en hun daadwerkelijke toepassing in de praktijk, zal dit boek wellicht niet aan de verwachtingen voldoen.

Een leidraad voor toekomstige data-gedreven projectbeheerders

Desondanks biedt het nog steeds waardevolle inzichten voor projectmanagers die hun projecten effectief willen beheren met behulp van data-gedreven methoden. Het illustreert op overtuigende wijze hoe data kan helpen bij het verminderen van onzekerheid en hoe het kan samengaan met kennis en ervaring om beter onderbouwde besluitvorming te bereiken. Hiermee vormt het een mooi startpunt voor de minder ervaren professionals op dit gebied om het avontuur in de wondere wereld van datagedreven besluitvorming aan te gaan.

Een bijdrage van

Iwan Stegeman is Partner en Lead Projects & Process bij Digital Construction (DC), dat er als technologiepartner voor zorgt dat bedrijven in de bouw- en infrasector de mogelijkheden op het gebied van digitalisering benutten. Met zijn ervaring in planning- en risicomanagement en zijn passie voor digitalisering werkt Iwan als Projectmanager en Manager Projectbeheersing in diverse complexe projecten in de bouw- en infra sector. Met zijn nieuwsgierigheid en vermogen om te structureren vertaalt Iwan de complexe vraagstukken in deze projecten naar effectieve en efficiënte oplossingen.

Paula Golunska combineert haar passie voor data en infrastructuur als werkstudent Data-Gedreven Projectbeheersing bij AT Osborne, waarbij ze dashboarding toepassingen ontwikkelt voor diverse klanten binnen de infrastructuursector. Met een achtergrond in Geo-Information Science van de Wageningen Universiteit voegt zij waardevolle expertise toe, en tegelijkertijd verkent zij enthousiast de boeiende mogelijkheden binnen het domein van projectmanagement.[/vc_column_text][kleo_social_share][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”26562″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/boekrecensies-uit-de-ipma-nl-nieuwsbrief/”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”21123″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/de-waarde-van-lid-zijn/”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_posts_grid loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:827″][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]