[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text]Verbinden en diepgaand luisterenEen succesvol project draaien is een kunst, zeker in de huidige online & hybride vergadercontext. Menig projectmanager komt een heel eind met het goed managen van inhoud en proces. Maar maak je daarmee heden ten dage nog echt een verschil? Wij geloven dat hét verschil tegenwoordig juist zit in het effectief managen van verbinding, relaties en onderliggende emoties. En laat dit nu net de grootste uitdaging vormen in een online & hybride werkcontext.


Voorheen kon je namelijk via de informele wandelgangen wel achterhalen hoe leden van het projectteam werkelijk in de wedstrijd zitten, wat er echt in hen omgaat. En of ze zich werkelijk verbinden aan het projectdoel en -team. Maar die informele koffie-automaatmomentjes, daarvoor dien je nu een online teammeeting in te schieten. De ervaring leert dat de meesten dit niet doen in de hectiek van alledag.

En het genereren van tijd in meetings of daily stand-ups voor een dialoog waarin mensen zich uitspreken? Dat valt ook voortdurend van de agenda af.

Hoe manage je dan toch deze essentiële vorm van verbinden, die zich vooral afspeelt op het niveau van beleving in plaats van ratio. Een doorvoelde intentie (motivatie) is namelijk veel krachtiger als een doordachte intentie. Denk maar eens aan alle goede intenties aan het begin van het jaar. Welke intenties blijven overeind en worden omgezet naar actie? Dat zijn de intenties die een sterke emotie en beleving bij je oproepen.

Dus wil je achterhalen wat er echt omgaat in jouw projectteam als het gaat om motivatie of weerstand, wat staat je dan te doen?

Daarvoor is het goed te weten dat mensen van nature een ‘emotionele’ verbinding met elkaar hebben. Oftewel, elkaars emoties kunnen aanvoelen, overnemen. Dit zien we al bij baby’s, als de ene baby huilt begint de andere ook te huilen. Precies dit vermogen verschaft ons waardevolle inzichten over wat er in de ander omgaat op het niveau van emoties en gevoelens (dus ook weerstanden). Er is wel een cruciale voorwaarde, we hebben er alleen toegang toe als we op dat niveau kunnen waarnemen wat er in ons zelf omgaat. En om dat te kunnen, is vertragen, tijd nemen in het gesprek de sleutel.

Dat brengt ons weer terug bij de meest aangevoerde reden om het niet te doen: tijd besparen. Dus hoe faciliteer je deze vorm van verbinden én hoe bespaar je tijd? Allereerst door te handelen vanuit de overtuiging dat het je tijd gaat opleveren als je weerstanden eerder tackelt en sneller essenties raakt.

En door te werken met methodes en werkvormen die precies deze vorm van verbinden faciliteren. De methode van Deep Listening is hier een krachtig voorbeeld van.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar de workshop tijdens het SPO-Symposium!

Tijdens het SPO-symposium 2021 spreken Diana van Donselaar en Dimphy Peters over “Deep Listening: een boost voor succesvol project- en verandermanagement” op donderdag 7 oktober om 12.00u. Lees meer over deze bijeenkomst en meld je aan. Laat weten dat je via IPMA komt bij de registratie.[/vc_column_text][vc_column_text]

Een bijdrage van

Dimphy Peters: Het boeit Dimphy als organisatiekundige te zien hoe organisaties wel of niet succesvol functioneren. De mate waarin mensen bereid zijn hun eigen aandeel te zien en de mate waarin zij het aandurven daarin andere keuzes maken, om andere resultaten te bereiken, fascineert haar enorm. Ze helpt directies en management teams te zien hoe het bij hen werkt, individueel en in hun interactie met elkaar, en de keuzeruimte die daarin mogelijk is.Het blijft haar uitdagen het steeds weer op het scherpst van de snede te spelen: uitdagend en confronterend, maar veilig en rustig genoeg om steeds weer een stapje in de gewenste richting te zetten, naar nog beter doen. Dimphy heeft haar ervaring opgedaan in de praktijk, in diverse management- en directieteams, maar ook als facilitator van veranderingen.

Diana van Donselaar: Sinds 1998 coacht en traint Diana teams en individuen binnen diverse organisaties in hun groei en ontwikkeling. Hiermee verenigt ze passie, hobby en werk. Ze houdt ervan om mensen en teams te helpen hun beste versie te leven. Vooral als de druk om te presteren en te veranderen toeneemt en valkuilen op de loer liggen. Hiertoe benut ze graag de volgende kwaliteiten: energiek, doeltreffend, verfrissend en verbindend. Diana heeft zich vanaf 1998 verdiept in diverse vormen van Martial Arts, Pilates, Yoga, Taoïsme en Meditatie. En vooral in het belang van ademhaling, stilte en ontspanning als basis voor moeiteloos bewegen en presteren. Gecombineerd met inzichten uit Westerse ontwikkelmodellen brengt dit een eigentijdse visie op leiderschap en teamperformance binnen organisaties.[/vc_column_text][kleo_social_share][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”18735″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://connect.ipma.nl/?redirect=0#SPO”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”18736″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/de-waarde-van-lid-zijn/”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_posts_grid loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:623″][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]