[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text] Dat er veel verwacht wordt van projectmanagers is niks nieuws. Aan het goed managen van projecten zitten vele kanten. Vakinhoudelijke- of technische kennis van het soort project is vaak een vereiste. Maar juist de zachte vaardigheden van een projectmanager zijn belangrijk en maken het verschil. Hoe zeer je forecasts, budgetten, rapportages, planningen en dashboards ook nodig hebt, een project blijft uiteindelijk mensenwerk.
Als projectmanager ben je niet alleen verantwoordelijk voor het project, maar ook voor de performance en het geluk van het team. Je zal je team mee moeten krijgen, ook wanneer dat soms erg lastig is. Wanneer er hakken in het zand gaan die het hele project afremmen, ben jij de aangewezen persoon om daar iets mee te doen. Zachte vaardigheden en psychologisch inzicht zullen helpen het project tot een goed einde te brengen.
Tony Robbins zei eens: 20% is strategie, 80% is mindset. Dat zou zich vertalen naar 20% harde vaardigheden en 80% zachte vaardigheden. Een interessante gedachte. Laten we eens kijken naar die zachte vaardigheden.
In een artikel, dat ik las, op de website van Mavim kwamen 8 kwaliteiten van een succesvolle projectmanager aan de orde.
De 8 kwaliteiten van een succesvolle projectmanager:
1. Luisteren
Het is van essentieel belang om door te luisteren de behoeften en verwachtingen van je klant te leren kennen. Door de juiste vragen te stellen kan je de scope helder krijgen, waardoor je minder hoeft bij te sturen.
2. Organiseren
Projecten zijn constant in beweging. Je moet taken kunnen bijhouden, de middelen verantwoorden en bijsturen waar nodig is. Dit vergt een goede organisatie.
3. Proactief zijn
Als projectmanager moet je scherp blijven en proactief zijn. Als je uitkomsten of het gebrek eraan kan voorzien is het essentieel om direct in beweging te komen en hierop te anticiperen.
4. Detail-gericht zijn
Ook al moet je je niet verliezen in details en het grotere geheel moet blijven zien, is het van belang om ook de details in de gaten te houden. Als een detail erdoor weet te glippen, kan dat soms grote gevolgen hebben voor het project.
5. Effectieve communicatie
Een van de belangrijkste vaardigheden is die van een heldere communicatie. Duidelijke en consistente communicatie is essentieel voor het slagen van een project.
6. Delegeren
Elke projectmanager weet dat je niet alles zelf kan doen. Het is goed om het werk te delegeren, maar ondertussen wel in de gaten te houden waar of bij wie je de taken neerlegt.
7. Anticiperen op problemen
Een project is soms een beetje als schaken. Om te winnen of succesvol te zijn moet je al wat stappen vooruit kunnen zien.
8. Flexibel en stressbestendig zijn
Flexibiliteit en stressbestendigheid is uiteraard belangrijk, vooral omdat er tijdens de looptijd van een project dingen kunnen veranderen. Om dan vast te houden aan een vast plan, zal het project niet ten goede komen.
Het missende ingrediënt
Hoewel iedereen zich in het bovenstaande zal kunnen vinden, denk ik dat er nog een geheim ingrediënt bestaat, dat veel minder aan de orde komt en waar bijna nooit over gesproken wordt. Het is het ingrediënt dat ervoor zorgt dat je mensen kan motiveren, inspireren en meekrijgen, ook als het moeilijk wordt. Het vergt wat psychologisch inzicht, maar het is gelukkig voor een groot deel ook aan te leren.
Ik ben ervan overtuigd dat je iedereen mee kan krijgen, mits je specifiek weet wat die persoon motiveert en je daarop weet in te spelen. Maar hoe doe je dat? Hoe krijg je dat onder de knie? Dat is toch veel te complex? Iedereen is toch uniek en heeft zijn eigen specifieke behoeften?
Dat is in zekere zin waar, want iedereen geeft op een andere manier invulling aan zijn of haar behoeften. Maar al die behoeften zijn terug te brengen naar 6 persoonlijke basisbehoeften, waar het gedrag van iemand zijn oorsprong vindt. Wanneer je die 6 behoeften kent en begrijpt, kan je ze toepassen op de mensen met wie je samenwerkt (ook op jezelf!) in een project. Het wordt dan veel makkelijker samen succesvol een project uit te voeren. Wordt dit op de juiste manier gedaan, dan ervaart iedereen minder stress en veel meer voldoening. Nieuwsgierig geworden?
Het model dat ik in mijn trainingen hiervoor gebruik zijn “the 6 human needs”. Ik heb hier eerder een specifiek artikel aan gewijd.
Tijdens de IPMA-NL VAKdag komen deze “6 human needs” ook kort aan bod. Beluister nu ook haar podcast interview over de eerste stap op weg naar persoonlijk meesterschap![/vc_column_text][vc_column_text]
Een bijdrage van
Rintske Bosma heeft 15 jaar in de IT gewerkt. Na deze 15 tijd veranderde haar leven 180° toen ze na 25 jaar los kwam van haar depressies. Een heftige gebeurtenis dwong haar verregaande studie te maken van het brein. Zo ontdekte ze hoe de Mind werkt en hoe je onbewuste belemmerende overtuigingen kan resetten.
Gebaseerd op haar studie en het in praktijk brengen van alles wat ze leerde, creëerde ze een methode waardoor ze de essentie van haar kennis kan overbrengen. Sindsdien is het haar missie om zoveel mogelijk mensen te vertellen over de werking van de Mind om onbewuste blokkades op te heffen en betere resultaten te kunnen neerzetten met minder inspanning en stress.
Met haar passie voor mensen en hun persoonlijke ontwikkeling trainde ze de afgelopen 5 jaar al meer dan 500 mensen. Met succes trainde zij bij L’Oréal, Ordina, Sogeti, KPMG e.a. Lees er meer over op www.rintske.nl of verdiep je in de 7 human needs via www.rintske.club.
Meer weten over dit onderwerp of geïnteresseerd in een workshop? Neem gerust contact met Rintske op: 0639455293[/vc_column_text][kleo_social_share][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”35394″ img_size=”large” alignment=”center” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/persoonlijk-meesterschap-in-projectmanagement-rintske-bosma/”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”29454″ img_size=”large” alignment=”center” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/ipma-vakdag/back-to-basics-ipma-nl-vakdag-2022/#1657264820072-bba69f02-54e5″][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_posts_grid loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:778″][/vc_column][/vc_row]