[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text]Frank Weijers column samenwerkenSamen-werken

Samenwerken vind ik ingewikkeld. Daarom werk ik het liefste samen met mezelf, zonder anderen. Dat is makkelijk en overzichtelijk. Overleggen met mezelf gaat snel en vergt geen eindeloze vergaderingen. Mijn eigen aanpakken bevallen me wel en ik vind mijn kijk op de werkelijkheid helder en overzichtelijk. Zodra ik met iemand anders ga samenwerken komt er een ander perspectief op de werkelijkheid dat het mijne niet helemaal overlapt, en soms zelfs helemaal niet. Mijn favoriete aanpak is doorgaans niet dezelfde als die van de ander, en omgekeerd. Dat kost tijd en een hoop gedoe.


Maar als we het voor elkaar krijgen onze monopolies op de waarheid los te laten, vrijmoedig te zeggen wat er te zeggen valt en echt openhartig naar elkaar luisteren, dan blijken we samen meer te kunnen dan ieder van ons afzonderlijk. We zien samen meer, want naast mijn eigen perspectief krijg ik nu ook dat van de ander erbij. Zo kunnen we ons gezamenlijke potentieel benutten.

Samenwerken met meer mensen is natuurlijk nóg lastiger: nog meer verschillende persoonlijkheden, nog meer verschillende sets van overtuigingen, normen en waarden, nog meer verschillende perspectieven op de werkelijkheid. Hoe groter de groep, des te erger. Maar ook verrijkender, mits we bereid zijn om ons echt uit te spreken en echt naar elkaar te luisteren. Wat een fantastisch gezamenlijk potentieel kunnen we dan benutten. Ja, samenwerken is lastig, én lustig. Mits we er op uit zijn ons gezamenlijke potentieel te benutten.

Vrijmoedig spreken en openhartig luisteren

Dat is nu precies waar het bij Deep Democracy om gaat: vrijmoedig spreken en openhartig luisteren om zo dat gezamenlijke potentieel aan te boren. Vrijmoedig spreken: je vrij voelen om te zeggen wat je wilt zeggen. En voel je je onvoldoende vrij, wees dan zo moedig om het tóch te zeggen. Vrij-moedig. Dat is de helft van een goed gesprek. De andere helft bestaat uit openhartig luisteren: werkelijk horen wat anderen zeggen, ook als het loodrecht staat op wat jij vindt.

Harmonie is niet de afwezigheid van conflict

Als we dat kunnen staat de deur wijd open om conflicten met elkaar te hebben. Conflicten zijn er immers altijd: mensen verschillen van elkaar, waardoor ze conflicterende kijken op dezelfde werkelijkheid hebben. Vaak verdwijnen die onder water, simpelweg omdat we conflictmijdende wezens zijn. We zijn bang voor ruzie en gedoe, en doen van alles om dat uit de weg te gaan. Maar ja, wat onder water verdwijnt is niet weg. Integendeel. Het groeit en groeit, en gaat ons steeds meer in de weg zetten. Daarom is harmonie niet de afwezigheid van conflict, maar juist het goed ermee omgaan: er wordt vrijmoedig gezegd wat er gezegd moet worden en we kunnen dat met open hart van elkaar horen.

Het goede gesprek: hoe doe je dat?

Om dat goede gesprek te voeren, waarin we het conflict niet mijden maar dit juist, in verbinding met elkaar, opzoeken, gebruiken we een simpel maar zeer effectief gespreksmodel. De eenvoud zit in drie stappen: in stap 1 inventariseren we de meerderheidsperspectieven, vervolgens gaan we in stap 2 actief op zoek naar minderheidsstemmen. Het is doorgaans niet makkelijk voor minderheden om hun standpunt naar voren te brengen. Daarom nodigen we mensen nadrukkelijk uit om die minderheidsstem te laten horen, door vragen te stellen als ‘Wie heeft, naast wat we tot nu toe hebben gehoord, nog een heel ander perspectief, een heel ander idee, een heel andervoorstel?’ Kortom, we nodigen nadrukkelijk uit om het heel andere te laten horen. En zodra zo’n minderheidsstem klinkt (stap 2) gaan we over tot stap 3: het verspreiden van de minderheidsstem. Door te vragen: ‘Wie vindt dat ook? Wie denkt er ook zo (ongeveer) over?’. Door dat te doen staat degene die haar of zijn minderheidsstem liet horen niet alleen. Dat is enorm belangrijk in groepen. Het is het signaal dat het gewaardeerd wordt om een afwijkende mening te laten horen. Zo kunnen we de wijsheid zowel meerderheid als minderheid in de groep goed benutten.

Een bijdrage van

Frank Weijers is een zeer ervaren Deep Democracy facilitator en instructor. Hij werkt met conflicten in groepen, faciliteert complexe dialogen, traint anderen in dit werk en hij publiceert en spreekt regelmatig over Deep Democracy, conflict en polarisatie. Frank werkt vanuit zijn eigen bureau Spelen met ruimte en is als geassocieerd partner verbonden aan Human Dimensions.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”19367″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://connect.ipma.nl/?redirect=0#SPO”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”18736″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/de-waarde-van-lid-zijn/”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_posts_grid ajax_post=”” ajax_paged=”” loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:624″][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]