[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ooit was ik programmamanager bij Euronext in de migratie van vloerhandel naar schermhandel. Een traject vol verandering en tegenstellingen. Een verandering richting derde orde van verandering (niet alleen de structuur verandert, maar ook de principes). Een traject met een visie op de toekomst en een weg vol hindernissen.
In dat programma ging één van mijn projectmanagers op safari in Kenia. Terugkomend deelde hij zijn blik op het programma: “Bert, ik snap nu wat we aan het doen zijn: we trekken zebra’s streepje voor streepje uit de modder”.
Bij het doorpraten van die metafoor en kijkend naar de stap voor stap veranderaanpak in ons programma, kwamen we tot de een meer positieve metafoor: “Een verandertraject is als de geboorte van een Zebra: streepje voor streepje; hoofd eerst, anders heb je shit.”
Diegenen die weten dat een stuitligging bij een geboorte letterlijk met shit gepaard gaat, hebben dat meteen op het netvlies. De zebrametafoor heb ik vele malen gebruikt om de veranderaanpak te helpen bespreken.
Metaforen verruimen doorgaans de blik op de toekomst. Ze kunnen inspireren en de blik verruimen. Ze laten je van blik verwisselen (in voorgaand voorbeeld van probleem naar perspectief). Ze kunnen echter ook een vlucht zijn weg van de beperking van de concreetheid. Zo zal je maar een functie hebben met een vage omschrijving als “schaap met vijf poten”. Dat wordt lastig lopen en struikelen.
In het VeranderLemniscaat komt het hanteren van metaforen op verschillende punten aan bod. Zo benutte ik dat als metafoor voor de veranderaanpak uit het Change Topic Defining the Change Approach. Ook in de verandercommunicatie laten we dat naar boven komen in het topic Choosing Change Communication Strategy , met name in het werken met beelden en de preframing.
Ook in het begeleiden van verandering (Guiding Individual Change) kan je metaforen benutten. Zo kan je met storytelling de prestaties van de helden in verandering waarderen. Maar in het daarvoor liggende verwerkingsproces kan je als coach ook de coachee (diegene die je begeleidt) zijn/haar eigen hulpverhaal en mataforen laten maken. Wie weet deed ik dat wel met mijn projectmanager aan het begin van deze blog. Wie zou daar in onze communitybijeenkomsten en/of blogs wat over willen vertellen?
Een bijdrage leveren
Bert van der Hooft MCM is verandermanager. Hij begeleidt professionals (individueel en in teams) in de ontwikkeling van de veranderkundige competenties en geeft al jaren les op diverse business schools en universiteiten. Bert heeft naast zijn achtergrond als project/programma professional een master degree in verandermanagement. Zijn passie is kennis en ervaring te delen en zelf van anderen te blijven leren.
De links naar de verdiepende artikelen uit het VeranderLemniscaat zijn premium content.
Als IPMA lid heb je gratis toegang. Meer weten over het lidmaatschap…[/vc_column_text][kleo_social_share][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”28980″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/deel-jouw-kennis-met-het-ipma-nl-netwerk/”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”21123″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/lid-worden/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_posts_grid loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:796″][/vc_column][/vc_row]