[vc_row][vc_column][vc_column_text]Voor de tweede keer ben ik bij de meta ALV van IPMA. Waar IPMA NL een ledenvereniging is, is IMPA-NL een lid van IPMA internationaal. De vorige keer was ik als plaatsvervanger voor het eerst aanwezig op de Council of Delegates (CoD), waar ik al over geschreven had. Toen was ik alleen bij de CoD op zaterdag en zondag, nu ben ik ook bij de CSP op vrijdag.
Executive Board (ExBo)
Internationaal heeft IPMA een Executive Board (ExBo), die maandelijks bij elkaar komt. Op een betaalde secretaris en ondersteuner zijn dit vrijwilligers die vanwege hun functie bijna compleet uit een koffer leven. Joop Schefferli – directeur van IPMA Certificeren – is lid van de ExBo. Hij is ook demtrekker van de CSP meeting op vrijdag. CSP staat voor Certification Systems Panel. Net als de CoD begint het met een aantal rituelen: welkom door het organiserende land (Mexico dit keer), voorstellen van de leden van de CMVB (weer een afkorting), waaronder Mimoun El Ouarti van Nederland, voorstellen van de nieuwe aanwezigen (toch een stuk of twaalf van de vijftig aanwezigen) en het uitreiken van de certificaten voor die landen die nu volgens de ICB4 certificeren.
Inhoudelijke weetjes
Daarna tijd voor de inhoud: Het aantal certificaten per jaar stijgt internationaal nog steeds, maar dan vooral buiten Noord-Europa. In Polen zijn ze bezig met IPMA onderwijs op de middelbare scholen. En dan een uitleg over de CPD – continuing professional development – points. Alle gecertificeerden moeten laten zien dat ze aan hun ontwikkeling werken voor hercertificering: 35 uur per jaar aan ontwikkeling. Wat erg waardevol is dat nu wel een standaard wordt voorgesteld hoeveel uur training bepaalde activiteiten voorstellen. Kan lid zijn van IPMA meetellen?
Dan worden we aan het werk gezet. We mogen nadenken over persona’s die geïnteresseerd zijn in de producten van IPMA. Hier zit duidelijk een verschil van inzicht – bieden we meerwaarde (standpunt Nederland) of genereren we omzet voor internationaal? Er is ook enige discussie over de weinig inhoudelijke kant van dit deel.
Diep de inhoud in gaat de presentatie over hoe de certificeringsregels gelezen moeten worden. Die presentatie moet ik nog eens een keer bekijken. Na de lunch komt de kennisdeling. Het gaat een beetje rommelig, de bedoeling is dat de deelnemers per onderwerp delen hoe ze het doen. Maar over het algemeen is het een land dat vertelt hoe zij het doen en de rest stelt vragen. Polen vertelt over hun IPMA ‘E’ examen voor universiteiten: universiteiten laten zien wat ze doen, wordt goedgekeurd en daarna mogen zij IPMA certificaten uitdelen aan geslaagden. Na de sessie worden de ervaringen gedeeld.
Certificeringsregels
Na koffie moeten de deelnemers zich opmaken voor de laatste centrale onderwerpen. Het begint met CCT & Delta. Vooral de CCT (certificering van consultants en trainers) is voor ons interessant. Geen level D voor consultants en trainers, zij moeten ervaring hebben. De toets wordt een interview bovenop een IPMA-D-examen, wat niet gedaan hoeft te worden als de kandidaat al op D of hoger gecertificeerd is. De CCT vervangt de PMC en PPMC die met de invoering van ICB4 waren verdwenen. De invoering van CCT kan ondersteund worden door internationaal. Omdat er geen aparte examens ontwikkeld hoeven te worden, kan het heel snel ingevoerd worden. IPMA Delta – voor organisaties – is geüpdatet. Dit systeem is toch wel erg uitgebreid met vier verschillende mogelijkheden voor het beoordelen (van licht tot extensief) en vijf niveaus van waardering.
Rondom de bijeenkomsten wordt veel genetwerkt, we overleggen met deelnemers van het VK over uitwisselen van publicaties (meerwaarde voor onze leden), we krijgen direct een nieuw contract voor het keurmerk onder de neus – eerst maar eens lezen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]