[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Summercourse Gestructureerd en Inclusief Schrijven; de ervaring van Paul Hesselman

Gestructureerd en Inclusief SchrijvenOp twee vrijdagen in juli heeft Bert van der Hooft de Summer Course ‘Gestructureerd en Inclusief Schrijven’ gegeven. Twee wat uitgerekte ochtenden achter het scherm met 15 medecursisten.

Droge stof zou je zeggen, maar veel meer dan alleen schrijftips kwam aan bod. Vanuit Bert zijn veelomvattende bibliotheek aan modellen, is er een aantal de revue gepasseerd. Super uitleg van wat een goed document maakt en met veel zelfwerkzaamheid van de deelnemers. Wat een geweldige cursus was dit.

Hieronder slechts een kleine greep uit de aangeboden theorie:

  • Het OWOW Model (Open de geesten, Win de harten, Ontwikkel het vermogen, Waardeer de prestatie) waarmee op zoek werd gegaan naar het standpunt van de schrijver.
  • De Claimkaart, waarmee je de claim en argumentatie analyseert om te komen tot een onderbouwing en conclusie.
  • De Pyramide van Barbera Minto. Maken van gestructureerde teksten en samenhang van ideeën wat het geheel lezersvriendelijker en daarmee effectiever maakt.
  • Leuk was het ook te werken met de Kritische kamer: positief-kritisch reflecteren. Eigen beslisdocumenten van de cursisten werden haarfijn gefileerd door de medecursisten. Dit natuurlijk na uitgebreide theoretische uitleg, met prima voorbeelden, wat een goed document in zich moet hebben. De kritische kamer begint met lezen van het door een cursist ingebracht stuk, dan ‘roddelen’ over het stuk door de medecursisten, waarbij de schrijver noties maakt en dan reflecteren – notities doornemen en vragenstellen door de schrijver, zonder discussie. Heel veel betere teksten kwamen hieruit naar voren.

Paul Hesselman

Wat opviel was dat er, ondanks dat iedereen achter zijn eigen scherm zat, een heel goede vertrouwensband tussen de deelnemers is ontstaan. Kritiek was opbouwend en werd door niemand als bedreigend ervaren. Iedereen kon er zijn voordeel mee doen.

Veel aandacht is ook gegeven aan de SCQA verhaallijn en de QUASI Check. Het gaat te ver deze modellen hier uit te leggen. Volg zelf de cursus als Bert deze nog een keer wil geven. Zeker de moeite waard.

Een voor mij belangrijke boodschap uit de cursus is ook: Bevrijd jezelf van verwachtingen. Als je op zoek gaat naar het verlangen achter de verwachting, oogst je meer tevredenheid en minder teleurstelling.

Een teleurstelling was deze cursus zeker niet. Een uitstekend initiatief van IPMA-NL waarvan ik hoop dat er nog veel meer zullen volgen.

Paul Hesselman

Lees ook het bericht van Gerbert Adema.[/vc_column_text][vc_btn title=”Deze IPMA Mastercourse wordt in juli 2021 herhaald . Lees meer en meld je aan…” style=”custom” custom_background=”#f90000″ custom_text=”#ffffff” align=”center” button_block=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fconnect.ipma.nl%2Flocal%2Fpages%2F%3Fid%3D53|target:_blank”][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]