[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text]

Meer bevlogenheid bij mensen? Maak werk van Sociale veiligheid.

Bevlogen mensen om je heen hebben, werkt aanstekelijk en geeft energie. Niets zo fijn om met iemand een klus te klaren die betrokken en gemotiveerd is. De focus is dan groot, je zit in een flow en het werk lijkt vanzelf te gaan.


Wat is Bevlogenheid?

Bevlogenheid is een magische state-of-mind die ontstaat wanneer mensen sterk betrokken zijn bij de organisatie waar ze voor werken, plezier hebben in wat ze doen en daarbij bruisen van energie. (Bron, alles over bevlogenheid.nl)
Om bevlogenheid te bevorderen lijkt een sociale veilige omgeving een noodzakelijke basis. Onderzoek wijst uit dat een dergelijke omgeving sterk bijdraagt aan betrokkenheid, gezondheid en werkplezier. Allemaal ingrediënten om te komen tot flow.

Wat is Sociale veiligheid?

Sociale veiligheid is het klimaat waarin mensen zich veilig genoeg voelen om een sociaal risico te nemen door hun mond open te doen en hun zorgen, vragen of ideeën te delen.

In een sociaal veilig team:

  • voelen mensen zich onderdeel van het team;
  • hebben medewerkers zin om samen te leren;
  • voelen ze de ruimte om vragen te stellen, hun bijdrage te leveren;
  • kan iedereen zichzelf zijn;
  • worden problemen makkelijker opgelost en komen fouten en risico’s sneller aan het licht;
  • voelen mensen zich gehoord en ondernemen ze actie.

Kortom; een gezond en veilig team vormt de basis – om met elkaar – onbevangen, prettig, vrijuit en succesvol te werken. Teams waarin het sociaal veilig voelt, halen betere resultaten dan teams waarin deze sociale veiligheid ontbreekt.

Verschillende fasen van Sociale veiligheid

Er zijn 4 fasen te onderscheiden in sociale veiligheid; sociale veiligheid ‘bouwt als het ware op’ van beginnende tot maximale veiligheid:

1. Erbij horen
2. Leren
3. Bijdragen
4. Uitdagen

Fase 1: Erbij horen

De eerste fase. Het begint allemaal met inclusie. Het daadwerkelijk opgenomen en geaccepteerd worden in het team, het is de eerste stap om vertrouwen te voelen. Om je sociaal veilig te voelen. Want als nieuw teamlid wil je echt deel uitmaken van het sociale collectief en de gedeelde identiteit voelen. Laten we dus benadrukken dat accepteren (inclusie) gaat om oprecht welkom te worden geheten door de groep. Niet enkel getolereerd.

Fase 2: Mogen leren

Veiligheid en ruimte creëren om (van elkaar) te mogen leren. Want wanneer er binnen een team ruimte is om te leren, zullen teamleden elkaar ook vragen durven te stellen. Kun je (kritisch) doorvragen, experimenteren, uitproberen en testen. Voel je zelfs de ruimte om leerzame fouten te maken. Dat vraagt wel een actieve houding van jou en je teamleden.

Fase 3: Mogen bijdragen

In deze fase breng je jouw kennis en vaardigheid optimaal in de praktijk. Samen met je teamleden creëer je daar de optimale veilige sfeer voor. Zo kan je laten zien dat je competent bent, je je vak verstaat en ook zelfstandig vooruit kan. Daarmee wordt je verantwoordelijkheid, en dus ook je vrijheid, wel meteen groter. Gaat dat alles goed in deze fase, wordt dat soms zichtbaar door bijvoorbeeld een promotie. Het laat zien dat je teamleden erop vertrouwen dat je jouw werk goed doet.

Fase 4: Mogen uitdagen

De laatste stap om te bouwen aan vertrouwen. Om de sociale veiligheid in het team te vergroten. Dit is de fase waar ‘the magic happens’. Waarom? Omdat je het vertrouwen voelt om het oneens te zijn, om de status quo uit te dagen en om nieuwe ideeën te pitchen. Je wordt niet tegengehouden door angst voor een eventuele afwijzing of reprimande. Nee, je voelt de vrijheid! Deze vierde fase zorgt voor creatieve en afwijkende meningen binnen het team. Meningen die o-zo-nodig zijn voor die baanbrekende innovaties.

Hoe sociale veiligheid bevlogenheid positief beïnvloedt

Medewerkers die zich niet durven uitspreken of juist continu in de ja-maar schieten. Belangrijke agendapunten waarbij de echte meningen niet op tafel komen. Allemaal situaties die samenhangen met vertrouwen, maar vooral met de sociale veiligheid binnen de werkomgeving. Situaties die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de onderlinge samenwerking en de bevlogenheid waarmee mensen hun werk doen. En dat kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het team en het bedrijfssucces.

Medewerkers voelen zich zowel fysiek als mentaal beter als ze hun werk kunnen doen in een sociaal veilige context. Investeren in een sociaal veilige werkomgeving is dus van enorm belang! Sociale veiligheid draait om het ervaren van gelijkwaardigheid en respect in de interactie tussen mensen. Een basisbehoefte om goed te kunnen functioneren. Zonder dat is bevlogenheid ver weg.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”42094″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”20″][vc_column][vc_column_text]

Een bijdrage van

Stefan Elfvering is een resultaatgericht mensenmens.

Het gezamenlijke doel voor iedereen scherp maken en iedereen hierin meekrijgen daar krijg ik energie van. Ik heb ruim 15 jaar ervaring in het opzetten van succesvolle teams in de Retail en Groothandel. Een sociaal veilig klimaat was hiervan altijd de basis.

Ik ben Coach & Trainer bij Stelvio Coaching Advies. Wij zijn specialisten in verbeteren, veranderen en samenwerken. De basis hiervoor is een sociaal veilige werkomgeving.

Wil jij onbevangen en vrijuit werken binnen jouw organisatie bevorderen, bevlogenheid een boost geven en presteren op het hoogste niveau? Wij van StelvioIO helpen je graag je team of organisatie sociaal veiliger te maken. Leer het sociaal veilige team herkennen en wat je zelf kunt doen. Wil je weten hoe je sociale veiligheid vergroot?

Bekijk ons aanbod.[/vc_column_text][kleo_social_share][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”18182″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/de-waarde-van-lid-zijn/”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”17425″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/winkel/eventkalender/”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_posts_grid loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:811″][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]