[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_single_image image=”9446″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text]In de zorg moet men steeds meer projectmatig werken. Dat betekent echter nog niet dat er binnen zorginstanties ook direct genoeg vakmanschap aanwezig is. De technologische, sociale en procesveranderingen, -verbeteringen en -vernieuwingen buitelen over elkaar heen. Ondertussen blijkt echter uit onderzoek van stichting Projectmanagement in de Zorg dat heel veel zorgorganisaties hun projectmanagement echt nog niet op orde hebben. Dat is zorgwekkend en daaraan moet iets gebeuren, omdat daarmee vanzelfsprekend ook de kwaliteit van de zorg omhoog gaat!
Daartoe faciliteert stichting Projectmanagement in de Zorg kennisdelen en kennismaken via: onderzoek, publicaties, ronde tafels en het Zorg Projectleiders Gilde. Bovendien was 21 mei jl. alweer de derde editie van het Projectmanagement in de Zorg congres. Met meer dan 130 deelnemers van 67 verschillende zorgorganisaties en alle anderen (sprekers, exposanten, etc.) verzamelden richting de 200 mensen rondom het thema: Verbeter innoveren, verbeter de zorg. Er is gesproken over vragen als ‘Hoe houd je de neuzen van allerlei interne en externe stakeholders dezelfde kant op?’, ‘Hoe ga je om met weerstand?’, ‘Hoe borg je de innovaties?’ Er was een uitgebreid en interactief programma, met interessante keynotes, praktijksprekers, kennissessies en uitgebreide mogelijkheden om inzichten en ervaringen te delen met vakgenoten.
Voor de Projectmanagement in de Zorg award waren dit jaar het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis & het Reinier de Graaf ziekenhuis genomineerd. Het scheelde heel weinig, maar toch is de award op het congres uitgereikt aan het Reinier de Graaf ziekenhuis. Het Reinier ontving deze award onder meer omdat al haar organisatie brede projecten voortkomen uit de strategie en zijn gekoppeld aan één van de drie speerpunten. Daarnaast mag iedereen projectideeën inbrengen om de zorg of organisatie te verbeteren, zowel op afdelingsniveau als organisatie breed. Ook heerst binnen Reinier een cultuur van dagelijks verbeteren en Lean leiderschap. Door Scrum als projectmethodiek in 2017 te introduceren wordt aangehaakt op deze Agile manier van werken. Hiervoor is een op maat gemaakte projectmanagement-training Scrum opgezet, die beschikbaar is voor alle medewerkers. Projectmanagement betekent bij Reinier tevens een goed beheer van het projectenportfolio. Hiervoor is een projectenbureau ingericht. De voortgang van de organisatie brede projecten wordt op een transparante manier gevolgd door middel van visueel ingerichte voortgangsborden in de management vergaderzaal. Daardoor kan iedereen die de vergaderzaal binnenkomt zien welke projecten er uitgevoerd worden en wat de status ervan is. Reinier wil grensverleggend zijn. Er heerst een cultuur van mogen en daardoor willen leren. Dit levert veel innovatieve projecten op, vaak in een nauwe samenwerking met externe partijen zoals de TU Delft. Wellicht is dit allemaal niet heel bijzonder in vele andere sectoren, maar in de zorg doen nog maar weinig organisaties ze dat na.
IPMA-NL was prominent als exposant aanwezig bij het congres. Met behulp van een tactisch opgestelde stand bemenst met vertegenwoordigers van de IPMA-NL Zorg branchegroep en bestuursleden, is de discussie aangegaan met deelnemers van het congres over wat de zorg kan leren van IPMA-NL en vice versa. Een conclusie is: veel. De absolute mensgerichte focus in de zorg is iets waar menig projectmanager nog wat van kan leren. De zorg kan op haar beurt echt wel iets leren van de gestructureerde wijze waarop IPMA-NL alle projectmanagementcompetenties beschouwd. Daarom dus trekken de IPMA-NL Zorg branchegroep en stichting Projectmanagement in de Zorg samen op. Want alleen samen verbeteren we projectmanagement in de zorg en daarmee de zorg![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”9443″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]
Auteur:
John van Rouwendaal (stichting Projectmanagement in de Zorg)
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]