[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1337″ img_size=”large”][vc_column_text]Het wordt tijd dat we projectmanagement als een strategische competentie gaan beschouwen die van strategische waarde is voor organisaties. De bepalende factor hierin is de steeds toenemende snelheid van veranderingen in de wereld en in de omgeving van organisaties. Deze veranderingen worden meer en meer voelbaar als druk op organisaties om die veranderingen bij te houden en daarin zelfs een leidende rol te nemen. Doen ze dat niet dan verliezen ze hun toegevoegde waarde. Of het nu gaat om kleine of grote organisaties, om overheid, non-profit of commerciële organisaties: ze hebben er allemaal mee te maken.
De tijd dat het alleen maar ging om winstgevendheid is achter ons. Van organisaties wordt steeds meer verwacht dat ze naast Profit ook hun verantwoordelijkheid nemen voor de maatschappij (People) en het milieu (Planet). De burger wordt steeds mondiger en veeleisender ten aanzien van zijn overheid en de diensten die het levert. Internet- en datatechnologie stelt ons in staat om overal en altijd online te zijn. Om veilig en snel onze zaken te doen en om lief en leed te delen. De toenemende globalisering en digitalisering van de economie leidt tot steeds meer verwevenheid, vervaging van grenzen en verdichting van economieën. Dit zijn belangrijke verschijnselen van complexe veranderingen op het gebied van technologie, ecologie, politiek en economie.
In deze tijd van snelle veranderingen en daarmee gemoeide toename van complexiteit en onzekerheid, biedt projectmanagement juist flexibiliteit. Projectmanagement wordt steeds meer door organisaties toegepast en treedt meer en meer op de voorgrond in directiekamers. Dat is niet zo verwonderlijk want ruim een derde van bruto nationaal product in Europa wordt besteed aan projecten. De ‘Projectification of Society’ is volop aan de gang. Om wendbaar de veranderingen blijvend succesvol door te voeren, is het van levensbelang (en hoog tijd) dat organisaties projectmanagement als strategische competentie gaan zien. En er verdomd goed in worden. Doen ze dat niet, dan duurt het niet lang voordat ze ‘out of business’ zijn.
Projectmanagement is de afgelopen tien jaar verworden tot het hanteren van controlelijstjes en one size fits all-templates. De opkomst van PMO’s deed daar nog een schepje bovenop. Vanuit het perspectief van governance werden (en nu nog) projecten gezien als iets dat je moest controleren, waardoor vertrouwen en creativiteit eruit geslagen werd. Dat bracht een hoop bureaucratie met zich mee waardoor de essentie van projectmanagement is kwijtgeraakt. De opkomst van projectmanagementmethoden zoals Agile, Scrum en Lean brengt projectmanagement gelukkig weer terug naar de basis. Een oproep aan professionals is om het vak weer in ere te herstellen en de opgelegde controle en lijstjes los te laten. Een oproep aan beslissers om governance in te stellen gericht op kansen zodat vertrouwen en flexibiliteit worden aangemoedigd. Pas dan wordt flexibiliteit geboden om complexiteit en onzekerheid rondom veranderingen succesvol te managen. Het stimuleert ook de samenwerking binnen organisaties én daarbuiten.
Organisaties die zo in projectmanagement excelleren zijn de winnaars van morgen. Zij hebben strategisch voordeel en presteren beter. Het blijvend in staat zijn om de juiste projecten en programma’s succesvol uit te voeren draagt direct bij aan duurzaam succes. Daarbij is het van belang om niet alleen de projecten en programma’s continu beter uit te voeren (flexibel en snelle delivery), maar ook continu de juiste projecten en programma’s te selecteren die bijdragen aan het succes van de organisatie (flexibele strategische afstemming). Zo kan projectmanagement van strategische waarde zijn en het projectsucces alleen maar vergroten. IPMA-NL, als non-profit vereniging, levert haar maatschappelijke bijdrage aan het vergroten van projectsucces door een platform te bieden waar individuen en organisaties kunnen werken aan hun professionele groei.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row text_color=”#ffffff” type=”color” bg_color=”#00aeef” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”20″ padding_right=”20″][vc_column width=”2/3″][vc_custom_heading text=”Mimoun El Ouarti” font_container=”tag:h3|text_align:left|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]
Bestuurslid IPMA-NL en programmamanager bij I-Interim Rijk, Ministerie van Binnenlandse zaken.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4504″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]