[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text]In november en december hadden we op Connect een tweetal bijeenkomsten met Sake Algra als spreker en Dimphy Peters als interviewer. Het was een bijeenkomst met de blik op reflectief leiderschap. Sake inspireerde ons met zijn ervaringsverhaal in een mooi gesprek met Dimphy. De essentie: “Door je aandacht bewuster te richten, wordt alles zachter, makkelijker en vooral leuker. Dat is beter voor je werk en beter voor jezelf.”


Waar ging het over?

Sake Algra werkt sinds het begin van zijn loopbaan in de wereld van de informatietechnologie voor grote internationale organisaties en meer dan de helft daarvan vanuit de boardroom en als CEO. Sake Algra is nu Managing Director en Chairman van het T-Systems NL Bestuur.  

Tijdens een eerdere sabbatical vielen voor hem een aantal puzzelstukken in elkaar. Hij ontdekte het zenboeddhisme en daarmee een nieuwe manier van leidinggeven, die hij nu deelt. Dat doet hij in zijn boek Zen in de Boardroom en in bijeenkomsten als deze.

In zijn boek beschrijft Sake Algra hoe hij na jaren in de bestuurskamer tot het inzicht kwam dat zelfreflectie en een open houding hem meer opleverde dan controle en het opleggen van verandering. Sake zijn overtuiging is nu, dat je vanuit rust en ruimte vaak tot de beste inzichten komt en je het beste in staat bent om je dagelijkse uitdagingen te overzien. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat roept vragen op als:

  • Hoe doe je dat dan? 
  • Wat brengt dit voor inzicht met zich mee?
  • Wat betekent dit voor jou en anderen? 
  • Wat betekent dit voor de leidinggevende als professional en mens?
  • Wat betekent dat voor het management in een organisatie?

Wat gebeurde er?

Sake deelde zijn verhaal openhartig en met overtuiging. Hij leerde dat ook op C-level je zo druk kan (mag) zijn als je reflectie toestaat. Hij deelde niet alleen dat inzicht met ons, maar ondersteunde dat ook met zijn model waarlangs we het gesprek voerden:

Het was inspirerend om van Sake te horen hoe zijn weg zich ontwikkelt, welke tips hij heeft en welke impact dat heeft; bijvoorbeeld in zijn boardroom. Erg fijn om daarmee een persoonlijke ervaring te hebben op het gebied van versnellen door te vertragen. De tips van Sake leren kennen? We raden zijn boek aan. 

Wat maakte dat de dialoog in deze bijeenkomsten werkte?

Wat maakte dat onze dialoog met Sake werkte? Hoe kwamen wij samen zo “Zen” in deze webinar-room?  

Laten we ernaar kijken met de blik van  Dimphy Peters, die als BusinessBalanceBootcamp facilitator een waardig en vaardig gesprekspartner was. Dimphy heeft in een andere Connect bijeenkomst in November haar Business Balance Bootcamp aanpak gedeeld (volg de agenda; we voorzien een herhaling).

Zij gelooft, net zoals Sake, in de kracht van rust, ruimte en reflectie. Met hetzelfde doel en dezelfde intentie voor ogen, nam ze de tijd om te verbinden. De rust die zij en Sake beiden namen voor en bij de start, gaf ons een goed fundament. 

Laten we het dagboek van Dimphy volgen om het verloop en de daarbij gehanteerde principes met haar woorden te volgen: 

  • Bewustzijns Principe:
    “De dag begon ik met een korte yogasessie. Niet te lang, ik had een volle dag voor de boeg. Even landen in mijn lijf en contact maken met stilte. Dat helpt mij om later op de dag makkelijker in korte momenten terug te komen bij die stilte, bij dat bewustzijn. Cruciaal, zeker op zo’n drukke dag. Zoals een wijs man ooit zijn: ‘If you have a normal day, do your meditation, if you have an extra busy day, meditate a lot.’ Voorafgaand aan de workshop, nog voor de laatste voorbereiding met Sake en Bert, bracht ik nog even 5 minuten mijn aandacht naar binnen, naar mijn ademhaling. Aan het start van de sessie vroeg ik alle aanwezigen zich even naar binnen te keren en stil te staan bij de mate van ‘zen’ status op dat moment.”
  • Center Principe:
    “Voorafgaand aan de workshop hadden we samen het doel we voor ogen en wie daarin welke rol vervulde. We waren beiden content met die werkwijze en hadden vertrouwen in elkaars bijdrage daarin. De rust die we beiden meebrachten in de workshop, maakte dat we beiden vanuit kalmte blijven bij wat de deelnemers en wijzelf nodig hadden.”
  • Cyclische Principe:
    “In de workshop maakten we gebruik van de natuurlijke flow door duidelijk een begin, midden en einde te markeren. Aan het begin namen we de tijd met een kleine meditatie om stil te staan en te landen. We focuste ons op het doel, het proces en de toelichting van ieders doel, en creerde daarmee overzicht. Halverwege brachten we weer even de aandacht naar binnen. Midden in een interactieve werkvorm een moment van stilte inbouwen, draagt bij aan het tweede deel van de interactie. Het brengt vaak nog meer focus op wat er echt toe doet.” 

Het model van Sake ligt volgens Dimphy erg in lijn met de drie principes. Met zijn ‘bewustzijn, meditatie en ademhaling’, gaf hij mooi richting aan de toepassing van bewustzijn in de praktijk. 

Wat het opleverde

Sake zijn inzichten, ervaringen en manier van kijken was voor de deelnemers een moment van reflectie die echte waarde voor hun toevoegde. Uiteraard waren er verschillen. De eerste bijeenkomst was overdags; de tweede bijeenkomst was ‘s avonds. We zagen dat er ‘s avonds meer ruimte was voor reflectie. Was dat door het tijdstip of door de aanwezigen? Laat het ons weten. 

Wat we ervan vonden

Het waren dus mooie interactieve bijeenkomsten. Erg inspirerend om van Sake te horen hoe zijn weg zich ontwikkelt en welke impact dat heeft in zijn boardroom. En erg fijn om te zien hoe je kan versnellen door te vertragen. Respect voor de openhartigheid van een leider op C-level. Dat mag meer gevolgd worden.

De sessies werden in de afsluitende chat hoog gewaardeerd. Zelf kijken we vaak naar de vier i’s van onze bijeenkomsten: was er Inspiratie, Inzicht, Interactie en Instrumentatie?
We kunnen met een gerust gemoed zeggen dat alle vier meer dan voldoende aanwezig waren. 

Dimphy Peters was de facilitator die met hetzelfde doel als Sake voor ogen – en dezelfde intentie – de tijd nam om te verbinden. Dit gaf met de rust bij de start een goed fundament. Voor sommigen was dit schrikken: een online bijeenkomst beginnen met een meditatie-oefening. Voor velen was dit een eye opener: dat doen we eigenlijk nooit. Moeten we vaker doen![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row text_color=”#000000″ padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ lead=”” font_size=”” line_height=”” responsive_font=”” font_size_xs=”” line_height_xs=”” font_size_sm=”” line_height_sm=”” font_size_md=”” line_height_md=”” font_weight=”” vertical_separator=”” letter_spacing=”” css=””][vc_column][vc_column_text]

Een bijdrage van

Over Dimphy Peters: Het boeit Dimphy als organisatiekundige te zien hoe organisaties wel of niet succesvol functioneren. De mate waarin mensen bereid zijn hun eigen aandeel te zien en de mate waarin zij het aandurven daarin andere keuzes maken, om andere resultaten te bereiken, fascineert haar enorm. Ze helpt directies en managementteams te zien hoe het bij hen werkt, individueel en in hun interactie met elkaar, en de keuzeruimte die daarin mogelijk is. Het blijft haar uitdagen het steeds weer op het scherpst van de snede te spelen: uitdagend en confronterend, maar veilig en rustig genoeg om steeds weer een stapje in de gewenste richting te zetten, naar nog beter doen. Dimphy heeft haar ervaring opgedaan in de praktijk, in diverse management- en directieteams, maar ook als facilitator van veranderingen. Meer informatie over haar werkwijze vind je op www.businessbalancebootcamp.com.

Bert van der Hooft is als veranderkundige en expert in het ontwikkelen van communities betrokken bij vele van onze bijeenkomsten. Hij maakte deze terugblik met input van Dimphy, de deelnemers en zijn eigen beeld. Wil je zelf een bijeenkomst organiseren of terugblikken? Neem dan vooral contact op.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][kleo_social_share][vc_posts_grid loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:599″][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”20″][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”13837″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/de-waarde-van-lid-zijn/”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”13838″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/lid-worden/”][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]