[vc_row padding_bottom=”20″][vc_column][vc_column_text]

Felt senseDe krachtigste tool om je stress en energie effectief te managen

Aandacht in je lijf betekent rust in je hoofd

Het schrijven van een blog als deze… zeker een stressbron voor mij. Het moet perfect, dus blijf ik puzzelen op woorden, ik typ ze in, delete ze weer. Opgeslokt door mijn laptop, mijn hersenen blijven pijnigen op die ene zin, die ik tig x herschrijf.


Het kost echt moeite, maar het enige wat dan werkt is loskomen van het scherm, naar buiten kijken en de aandacht naar mijn ademhaling of voeten brengen. Dit brengt namelijk direct meer rust in mijn hoofd. Logisch ook eigenlijk, als je aandacht in je lichaam is, kan die niet ook in je hoofd zijn.

Stap 1: je neurale systeem kennen

Hiermee heb je direct de krachtigste tool te pakken voor het managen van stress en energie. Deze start met het kennen van je neurale systeem. Je neurale systeem kleurt namelijk alle ervaringen in je leven en werk. Het gaat dan vooral om het herkennen van drie toestanden bij jezelf: Sociale betrokkenheid (kalm, verbonden, gefocust) en twee soorten stressreacties, namelijk Fight/Flight (onrustig, druk, gehaast) en Freeze (uitgeblust, leeg, murw). Tijdig signaleren maakt dat je tijdig kunt beïnvloeden in welke toestand je je wilt bevinden. En die toestand heeft directe invloed op je hoeveelheid beschikbare energie op je werkdag. Dus dan is de volgende vraag, althans, bij mij dan: Hoe signaleer ik tijdig, wat staat me te doen?

Felt sense: goud in handen

Het antwoord ligt in het trainen van je ‘felt sense’. Felt sense gaat over het vermogen om lichaamssensaties waar te nemen. Voorbeelden van ‘felt sense’: een warm gevoel als je een fijn gesprek hebt, spanning in je buik als er gedoe ontstaat, kippenvel als je collega iets zegt wat je raakt, een snellere ademhaling als je dichterbij een oplossing komt. Felt sense gaat wel over je lichaam voelen, maar niet over je emoties voelen (denk aan boosheid, angst, verdriet of blijheid). Je kunt zomaar de hele dag doorbrengen zonder emoties, maar wel veel sensaties ervaren.

Diezelfde ‘Felt sense’ is niet alleen bepalend voor het managen van je stress en energie. Felt Sense is ook een kritische succesfactor voor je ontwikkeling en groei. Het maakt je slimmer, vergroot je oplossingsvermogen en maakt dat je gemakkelijker verbindt en ‘anderen aanvoelt’. Goud in handen dus, als je je dit vermogen eigen maakt.

Trainen van je felt sense in 3 stappen

Interessant weetje: De Felt sense blijkt het beste ontwikkeld te zijn bij mensen die het ritme van hun hartslag kunnen waarnemen (zonder je vingers op je pols of in je nek te leggen). Lukt het om jouw ritme nu, op dit moment, waar te nemen? Ik focus hier tegenwoordig meerdere keren op een dag op: als ik wandel, achter de laptop zit, op de bank, etc.

Als je al zover gekomen bent in dit artikel, neem ik aan dat je ervoor wilt gaan, het trainen van je felt sense. Voer deze drie stappen dan meerdere keren per dag uit:

  1. Doe bodyscans (observeren van je lichaam plus sensaties);
  2. Label je sensaties (geef er woorden aan);
  3. Beïnvloedt, speel met je sensaties.

Dit lukt alleen als je kiest voor vertragen: enkele minuten loskomen van je scherm, aandacht naar beneden, waarnemen wat je voelt. Simpel, maar niet eenvoudig!

Meer weten over deze verfrissende blik op stressmanagement? Neem dan deel aan de workshop ‘Bottom-up stressmanagement’. Zoek je verdieping op dit vlak? Dan kan je je ook inschrijven voor de Premium Mastercourse Krachtig in Verbinding.

Een bijdrage van

Diana van DonselaarDiana van Donselaar: Sinds 1998 coacht en traint Diana teams en individuen binnen diverse organisaties in hun groei en ontwikkeling. Hiermee verenigt ze passie, hobby en werk. Diana gaat voor impact maken, daar waar het er het meest toe doet. Via de weg van moeiteloos leren vanuit plezier en intrinsiek verlangen. Meer bereiken door minder te doen. Complexe verandermethodes overboord, terug naar de kracht van eenvoud. Ze staat voor voor een verfrissende, simpele en krachtige aanpak. Die vindt ze door oeroude wijsheid tradities en actuele verandermodellen te mixen.

Ze gelooft dat alle wijsheid al in iedereen zit. Om die wijsheid te ontsluiten is verstillen en vertragen nodig. Alleen dan kun je echt luisteren, naar jezelf, naar anderen, naar wat er echt toe doet. Dit verbindt en verruimt (perspectief). Wat vervolgens de weg vrijmaakt voor versimpelen (de essentie pakken) en van daaruit vermeerderen (in impact).

Diana is verbonden aan Business Balance Bootcamp.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”29511″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/winkel/masterclasses-en-courses/ipma-premium-mastercourse-krachtig-in-verbinding/”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”21123″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/lid-worden/”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_posts_grid loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:733″][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]