[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text]Column Bart Stofberg verleden en toekomstIn Alice in Wonderland wil de hartenkoningin steeds weer afrekenen: “zijn hoofd eraf!”. Uiteindelijk sneuvelt er niemand, de koning weet de executies vakkundig te traineren, maar de sfeer is ronduit angstig en bij niemand komt op die manier het beste naar boven.


Ik heb vroeger fanatiek gehockeyd. We speelden een keer tegen de nummer twee, en wij stonden eerste. In die wedstrijd miste ik twee strafballen en we verloren die wedstrijd met 1-0. Vanaf dat moment zei de coach bij iedere voorbespreking: “Als Bart die strafballen niet had gemist, dan hadden we nu bovenaan gestaan”. Het werd niet mijn beste seizoen.

Goed beschouwd heb je twee soorten organisaties: organisaties die in het verleden leven en organisaties die in de toekomst leven. Bij organisaties die in het verleden leven is schuld de belangrijkste drijfveer. Discussies gaan over het verleden: “Wiens schuld is het dat het is misgegaan?”. In dat soort organisaties wil je zo weinig mogelijk verantwoordelijkheid, want verantwoordelijkheid betekent alleen maar dat je uiteindelijk ergens de schuld van gaat krijgen, en dan moet er afgerekend worden. Je gaat in dat soort organisaties natuurlijk ook geen dingen veranderen, want veranderen is een vorm van verantwoordelijkheid nemen: “we hebben ons strikt aan de regels / de wet / de opdracht gehouden”. Organisaties die in het verleden leven, halen zelden het beste uit mensen. Denk maar aan de toeslagenaffaire.

Bij organisaties die in de toekomst leven is ambitie de belangrijkste drijfveer: “Wat zijn onze ambities en hoe gaan we die halen?”. In organisaties die in de toekomst leven wordt ook voortdurend bijgestuurd, richting de ambitie natuurlijk. In organisaties die in de toekomst leven, wordt ook wel teruggekeken, want het verleden, daar kun je van leren. Door open naar het verleden te kijken, doen we het in de toekomst beter. In organisaties die in de toekomst leven is verantwoordelijkheid juist mooi: je krijgt vertrouwen van de rest. Die bijdrage aan de ambitie, daar mag jij voor zorgen. In organisaties die in de toekomst leven overstijgen mensen regelmatig zichzelf, niets zo mooi tenslotte als een gedeelde ambitie.

In organisaties die leven in de toekomst wordt samengewerkt op basis van vertrouwen. Ambitieus, wendbaar, innovatief, ethisch verantwoord, het kan allemaal alleen maar op basis van vertrouwen. Maar dat is een ander verhaal, en dat andere verhaal wordt verteld op het 2021 SPO-symposium, in de sessie Wees vertrouwd met vertrouwen, donderdag 7 oktober om 10:30 uur. Alleen voor mensen en organisaties met ambities.

Als kwaliteit meetbaar was, hadden we het wel kwantiteit genoemd.

Een bijdrage van

IPMA-NL nieuwsbriefBart Stofberg is zelfstandig strategisch adviseur en organisatieveranderaar bij Out of the rabbit hole.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”19367″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://connect.ipma.nl/?redirect=0#SPO”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”18736″ img_size=”large” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hdmwp-demo.nl/de-waarde-van-lid-zijn/”][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0″][vc_column][vc_posts_grid ajax_post=”” ajax_paged=”” loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:624″][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]