[vc_row padding_top=”0″ padding_bottom=”0″][vc_column][vc_column_text]

IPMA-NL interviewt projectprofessionals

Elke maand stellen we bij IPMA-NL een aantal prangende (en minder prangende) vragen aan een projectprofessional. Iemand met een bijzondere functie of uitdaging, iemand met een uitgesproken visie op het vak, iemand met veel, of juist nog helemaal niet veel, ervaring. Elke maand dezelfde vragen, maar een andere professional. Het thema van de nieuwsbrief van IPMA-NL waarin dit interview verschijnt, is Lessons learned van projectmanagers.

Deze keer:  Ronald Flinterman, senior Agile Leader

In augustus heeft Ronald Flinterman als eerste in Nederland het volledige IPMA B Agile Leadership traject met succes afgelegd en het certificaat ontvangen van Joop Schefferlie, directeur IPMA Certificering BV. Deze uitreiking vond plaats in het bijzijn van de Vodafone-Ziggo directeur Emil Verheijen en zijn opleider/ begeleider Marc Brauwers van Lumage. Een bijzondere vermelding is zeker op zijn plaats, Ronald kon alle 29 IPMA-competenties voldoende aantonen, een bijzonder resultaat.

Welk muzieknummer beschrijft jou het beste en waarom?

Lastige vraag, ik vind veel verschillende muzieknummers mooi. Na enig nadenken: misschien komt “The time is on our side” van de Rolling Stones het dichts in de buurt. Alles draait immers om tijd, zowel zakelijk als privé. Het is belangrijk om te genieten, tijd is kostbaar.

Wat zijn jouw ambities/uitdagingen voor de komende 5 jaar?

Voor mij is een ‘senior Agile leader’ iemand die anderen in staat stelt hun talent goed te gebruiken. Niet vanuit een managementrol, maar vanuit inspiratie.

Mijn ambitie is om sterke autonome, waarde-gedreven teams te formeren. Mensen in dergelijke teams zijn trots op de waarde die zij leveren voor bijvoorbeeld hun opdrachtgever of klant. Ik heb dit in het verleden al vaak gedaan, bijvoorbeeld bij Solvision, waar ik zelfsturende teams heb opgezet en uitgebreid van enkele tientallen tot 450 mensen.  Ik probeer hierbij steeds te onderzoeken hoe ik teams (nog) meer autonoom kan maken.

Hoe denk je dat je beste vrienden je zouden beschrijven als ze maar 3 woorden mochten gebruiken?

Wil graag helpen.

En hoe zit dat met de mensen die met jou werken?

Authentiek en loyaal.

Welke grote ontwikkelingen verwacht jij de komende jaren te zien in het vakgebied projectmanagement?

De laatste jaren is natuurlijk al een evolutie aan de gang als gevolg van Agile. Ik verwacht dat deze trend zal voortzetten, met de nadruk op autonomie. Ik denk dat dit teams zal stimuleren om in hun kracht te komen en vanuit deze kracht te presteren. Nu zie je toch nog vaak het paradigma ‘tijd/geld’ in plaats van een waarde-gedreven aanpak.

Wat weet je nu over het vakgebied of over jouw functie dat je had willen weten toen je net begon?

De toepasbaarheid van het Pareto principe, waarbij 80% van de waarde bepaald wordt door 20% van de inspanning, in zowel tijd als geld. Dit geldt in zeer veel verschillende projectomgevingen.

Wat zou je de nieuwe generatie project professionals willen meegeven?

Besef dat het mensenwerk is. Alles draait om leren, om mensen de ruimte geven hun eigen ontwikkeling ter hand te nemen. Door het nemen van eigenaarschap komen zij ook in hun energie. Dit is bijvoorbeeld mooi te zien bij mensen die nog niet zo lang in het vak zitten.

Wat zie je als belangrijkste uitdaging voor hen?

Om het genereren van waarde te zien vanuit enthousiasmeren in plaats vanuit controleren.

Waar let jij op als je een project professional aanneemt?

Ik let vooral op waar iemands kennis en drive zit. Dit mag ook buiten het eigen competentiegebied zijn. Vervolgens geef ik die persoon veel ruimte, zodat hij of zij zich optimaal kan ontwikkelen, zeker in het begin van een carrière.


We praten door over het thema: lessons learned van projectmanagers


Op welke manier ga je om met je eigen leerervaringen uit projecten? 

Het werken volgens Agile houdt per definitie continue leren in met behulp van retrospectives: hoe kun je dingen beter doen. Dit zit dus in de manier van werken. In onze teams werken met kwartaalplanningen, waar we met behulp van ‘sticky notes’ op de muur lessons learned delen. Hier wordt een foto van gemaakt en deze inzichten gebruiken bij het indelen van het volgende kwartaal om onze OKRs (Object Key Result) nog beter te behalen. Wat hierbij ondersteunend is, dat Agile teams een meer continu karakter hebben dan (eenmalige) projectteams.

Wat zou jouw belangrijkste leerervaringen van het afgelopen jaar?

Ik ben me bewust geworden van mijzelf. Als ik de Agile maturity schaal beschouw (1-ad-hoc, 2-doing, 3-being, 4-thinking, 5-cultural agile), dan krijg ik veel energie om teams van niveau 2 naar 3 en van 3 naar 4 te brengen. Hierbij valt mij steeds weer op hoe je inzicht van anderen kunt gebruiken om jezelf te verrijken, om je eigen stokpaardjes te bestrijden. Niet alleen zenden, maar ook luisteren.

Binnen Agile heeft de Product Owner (ook) een belangrijke rol. Welke uitdaging zie jij voor de rol van de Product Owner in autonome teams?

De focus van de Product Owner moet op het WAT liggen, en de focus van de teams op het HOE. De Product Owner moet daarnaast goed in lijn met de visie, de strategie van de organisatie werken.

Ik zie dat veel Product Owners met beide aspecten worstelen.

Er zijn veel certificeringen te behalen voor de ervaren project- of programmamanager; waarom heb jij voor IPMA-B Agile Leadership gekozen?

Voor mij is dit min of meer toevallig op mijn pad gekomen, doordat ik werd gevraagd aan een pilot hiertoe mee te doen. Ik heb enorm veel praktijkervaring en wil graag helpen en ik vroeg mij op een gegeven moment af ‘wat als je Agile op Champions League niveau zou willen doen, waar sta ik dan?’.

Daarbij komt, dat Vodafone Ziggo de ontwikkeling van project professionals met behulp van IPMA belangrijk vindt.

Dat is goed te horen vanuit Vodafone Ziggo; we zien namelijk dat IPMA nog best wat aan ‘naamsbekendheid’ kan winnen, zowel bij professionals als bij opdrachtgevers. Wat zou jij aanraden dat IPMA hiertoe zou kunnen doen?

De kern zou voor mij zijn om project professionals te stimuleren beter te worden, beter over de bühne krijgen wat je kunt betekenen. En dan primair vanuit inhoud, niet vanuit status. Bijvoorbeeld door kennisuitwisseling of  regelmatig korte content te publiceren, om mensen te inspireren deze te delen via hun eigen netwerk. Als vervolgens genoeg mensen IPMA gerelateerde informatie delen en hierdoor geïnspireerd raken beter te worden, planten we steeds meer zaadjes, dat uiteindelijk een groot effect kan hebben.

Wie zou jij graag hier een volgende keer geïnterviewd zien?

Ik zou graag een volgende keer een interview met een ‘young professional’  willen lezen, hoe kijkt die naar het vakgebied en de mogelijkheden.

Last but not least: wat wil je zelf nog kwijt dat nog niet aan bod is gekomen?

Onlangs ben ik door Joop Schefferlie gevraagd of ik examinator wil worden voor IPMA B Agile Leaderschip en ik heb besloten dit te gaan doen, ook hier vanuit de drive te gaan leren van anderen en om mijzelf scherp te houden. 

Door: Bart van der Linden[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]


Berichten van deze nieuwsbrief

[/vc_column_text][vc_posts_grid loop=”size:12|order_by:date|post_type:post|categories:591″][/vc_column][/vc_row]

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2023 IPMA Nederland - Platform Projectmanagement

[kleo_social_icons]